in

Кайзен – новата философия, за която светът говори

кайзен

„Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти“, казва Марк Твен. Какво обаче трябва да направи човек, за да се освободи веднъж завинаги от вреден навик или да го замести с полезен? Вместо да обещава магически решения, книгата „Кайзен. Японският метод за преобразуване на навици, стъпка по стъпка“ от Сара Харви е наръчник как без резки промени да постигнем целите си. Томчето с твърди корици включва над 60 снимки и илюстрации, които ни потопят с лекота в японската култура.

В превод „кайзен“ означава „подобрение“ или „промяна към добро“ и именно на това ни учи Сара Харви – с малки, неусетни стъпки да се приближаваме към желаните трансформации, така че да си гарантираме, че промяната няма да е само за ден. Самата Харви се запознава с философията на кайзен, докато живее в Япония. Прави ѝ впечатление, че въпреки натоварения трафик и претъпканите публични места, там цари спокойствие. Малко по малко самата тя се повлиява от тази среда, в която значение имат малките детайли и постепенната промяна.

Методът Кайзен

Методът кайзен е добре познат в света на бизнеса от години – най-ярък е примерът на „Тойота“, която чрез него подобрява ефективността на поточните си линии. Прилаган е и в спорта за постигане на по-високи резултати, като най-известен е случаят с британския отбор по колоездене, достигнал олимпийски медали благодарение на философията кайзен. В основата на успеха е не търсенето на съвършенство от самото начало, а малките подобрения, които се натрупват едно върху друго и водят до желаната промяна.

Подходът кайзен е гъвкав и лесен за адаптиране към индивидуалния начин на живот и предложените в книгата идеи не изглеждат плашещи, а мотивиращи. Сара Харви предлага да обърнем внимание на различните аспекти от живота си – здраве, работа, пари, бит, връзки и навици, за да ни помогне да направим необходимия 1% промяна, чрез който да се приближим към постигането на целите си.

За хората на Запад тази идея изглежда неефективна, понеже сме свикнали да смятаме, че добрите резултати идват с големите усилия. Само че един мащабен план може да ни сломи и уплаши, още преди да сме го започнали. А ако прегърнем философията на малките стъпки, ще потиснем чувството за страх и безпокойство пред неизпълнимостта на задачата. А това вече звучи като универсална практика, която можем да приложим, както за да разчистим разхвърляния си дом, така и за големите начинания в живота.

За авторката:

Сара Харви живее в Токио и работи на свободна практика като литературен скаут и консултант за издателства, когато се влюбва в японската култура и научава за кайзен. След като времето в Токио променя живота ѝ, тя се връща в Лондон, където работи в литературна агенция и прекарва немалко време, търсейки ресторант, предлагащ рамен нудли тонкоцу с японско качество.

Прочетете още: 

Що е то икигай

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Супа от царевица

Крем супа от царевица

Скъпи коли

5 от най-скъпите коли в света