in

Историята на ролковите кънки

ролкови кънки

През далечната 1863 година, на днешния ден, в САЩ, Джеймс Плимптън патентова ролковите кънки. Всъщност историята им датира много преди това, а за техен първи създател се смята белгийският изобретател Жан-Жозеф Мерлен. Той демонстрира своето изобретение за пръв път през 1760 година на бал с маски в Лондон. Мерлен се пързаля сред гостите на бала, обут в скъпи обувки с монтирани на тях малки метални колелца и едновременно с това свири на цигулка. Ефектното изпълнение определено впечатлява всички присъстващи. Прототипът на кънките е далеч от съвършенството, а и Жан-Жозеф не се задържа успешно на колела, представянето му завършва със сблъсък в стена, на която е закачено скъпо огледало.

Първи патент

Първият патент за ролкови кънки всъщност получава човек на име Птибле във Франция през 1819 г. Така наречените от изобретателя „петибледи“ представляват дървени платформи с кожени ремъци и три колела. Може да се избира между дървени, железни или колела, направени от слонова кост. „Петибледите“ бързо се превръщат в европейска мода. През 1840 г. в Берлин дори се появява бирария, в която келнерите се придвижват на кънки. А през 1857 г. в Лондон се появяват и първите площадки за ролкови кънки.

Постепенно увлечението достига до САЩ

През 1863 година американецът Джеймс Леонард Плимптън изобретява ролковите кънки с четири колела, разположени две по две. Този модел бързо става популярен и доминира до средата на ХХ век. По същото време се появяват и ролковите панели, които могат да се прикрепват към обикновени обувки. 1876 година донесла две нововъведения едновременно – първо се появяват колелата с два лагера, което значително увеличило скоростта им, и второ – конструирана е и спирачката.

Повратна точка

Повратната точка в историята на ролковите кънки настъпва през 1979 година, когато братята хокеисти Скот и Бренън Олсон представят нов модел ролери с разположение на колелата в една линия. Те смятат, че подобни ролери ще бъдат удобни за тренировки на хокеисти. След няколко години двамата успяват да основат собствена фирма за производство – „Ролерблейд“. Новият модел бързо завоюва популярност по целия свят и слага край на старите ролкови кънки. Конструкцията, предложена от братята Олсон и досега се смята за най-съвършената.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Исак-Нютон

Коя е ябълката, доказала най-голямата сила на земното кълбо?

ерида

Ерида – джуджето, коeто лиши Плутон от статута му на планета в Слънчевата система