in

ЕхаЕха

Историята на римските цифри

Римски цифри

Римските цифри са използвани от древните римляни, но се използват често и днес. Те всъщност са се появили около 500 г. пр.н.е. и не са създадени от римляните, макар че са широко използвани от тях. Научете повече за цифрите, които виждаме на различни стари сгради, на циферблатите на някои часовници, и с които отбелязваме вековете:

Римски цифри

Етруска цивилизация и етруски цифри

Преди да бъде основан Рим, някъде между 850 и 750 г. пр.н.е., регионът бил обитаван от най-различни цивилизации. Най-напредналата цивилизация, обитавала тези земи, е тази на етруските. Римските историци дори признават, че голяма част от тяхната цивилизация се основава на тази на етруските.

Рим се намира в южния край на етруската територия, която обхващала по-голямата част от Северна Италия.

Етруските са цивилизация, която използвала числови символи още през 900 г. пр.н.е. Техните числа „I“, „𐌡“, „𐌢“ и „𐌣“ били съответно „1“, „5“, „10“ и „50“. Те използвали символи и за по-големите числа, но не е известно кой символ кое число означава.

Подобно на римските цифри по-късно, етруските комбинирали основните си символи, за да създават по-големи числа. Единствената разлика е, че етруските пишели числата от дясно наляво, а не от ляво надясно, като римляните.

Например етруското число 16 е „10 + 5 + 1“ и е съответно „I + 𐌡 +X“, докато римското число 16 е „1 + 5 + 10“ и е „I + V + X”.

Ранни римски цифри

Ранните римски цифри за 1, 10 и 100 били същите като етруските, но символите за 5 и 50 били различни. Символът за „100“ също преминал през някои вариации, преминавайки от „I“ или „ƆIC“, до „Ɔ“ или „C“ – като „C“ остава и до днес. Въпреки че не е ясно защо точно „C“ означава 100, има някои предположения, че се дължи на факта, че латиниската дума за „сто“ е „centrum“ и е използвана първата буква от думата.

Впоследствие Римската империя се разраства, затова използваните символи преминават през различни промени преди да бъдат съпоставени с латински букви, за да бъдат по-лесни за разбиране и използване.

Версията на римските цифри, които всички познаваме и използваме днес, се появява по времето на Октавиан Август, наричан още Август Цезар (27 г. пр.н.е. – 19 г.сл.н.е.)

След разпадането на Западната Римска империя, римските цифри продължават да се използват по целия свят, с малки промени, като например използването на малки букви, а не  на главни.

Римски цифри на циферблатите

Часовник римски цифри

Една област от живота, където често виждаме римски цифри, е на циферблатите на часовниците. Ако сте от по-наблюдателните, вероятно сте забелязали, че числото 4 на циферблатите се изписва „IIII“, а не „IV“. Каква е причината?

Дължи се на факта, че „IV“ се използвало за съкращение на „Бог Юпитер“. Поради тази причина „IV“ било заместено с „IIII“, за да не се получава „едно“, „две“, „три“, „Юпитер“, „пет“, „шест“ и т.н.

Loading

  • Интересна ли ви беше историята на римските цифри?

    Римски цифри
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

слънцезащитните кремове

10 грешки, които допускаме със слънцезащитните кремове

Чаша вода

10 ползи от пиенето на вода на гладно