in

545 години мистерии: Историята на Мона Лиза

Снимка: Уикипедия

Мона Лиза или Джокондата е може би най-известната картина в света. Нарисувана е с маслени бои върху дъска от топола през 16 век от Леонардо да Винчи. Той я завършва за около четири години на днешния ден – 19 септември, през далечната 1478 г. Това означева, че към днешна дата вече е на 545 г. Малко други картини са толкова известни и репродуцирани. Картината е собственост на френското правителство и се съхранява в Лувъра в Париж. Изобразява жена, която е озарена и гледа със загадъчна усмивка. Коя е тя?

И до днес има спорове коя всъщност е тайнствената Джоконда, позирала пред артистичния гений на Леонардо. Мона Лиза не е обикновен портрет на жена. На него тя няма нито мигли, нито вежди, облеклото й е съвсем обикновено и в тъмни цветове, сякаш носи траур. Но защо тогава се усмихва?

Най-популярна е теорията на Джорджо Вазари, биограф на Леонардо. Според нея художникът е портретирал Лиза ди Нолдо Герардини, съпруга на флорентинския търговец на коприна Франческо дел Джокондо, който поръчал портрета през 1503 година. Но Леонардо така и не го продал на търговеца – нещо много странно за онези времена, когато художниците са рисували главно по поръчка.

Има и друга теория. Хронистът Антонио де Беатис цитира твърдение на самия Леонардо, че е нарисувал картината по поръчка на друг свой меценат – Джулиано де Медичи. Беатис твърди, че на 10 октомври 1517 бил в ателието на Леонардо във френския град Амбоаз, където на посещение дошъл и приятел на Медичи – благородният кардинал Луиджи д‘Арагона. Според Беатис, Леонардо показал на кардинала три картини: портрети на Йоан Кръстител и на Света Ана, както и изображението на една флорентинска дама, рисувана по поръчение на Джулиано де Медичи.

И двете теории за произхода на Мона Лиза имат както последователи, така и противници сред изкуствоведите, поради което и до ден днешен никой не може със сигурност да каже коя всъщност е била тази жена.

Съществуват още многобройни версии за лицето, изобразено на портрета. Включително, че това е мъж, ако не и самият Леонардо. Ясно е едно: Леонардо явно много е държал на тази картина, защото никога не я е продал и през 1516 година я взима със себе си във Франция. Малко преди смъртта му негов ученик продава Джокондата на френския кралски двор, откъдето тя по-късно е преместена в Лувъра. През 16 век картината е в частната колекция на френските крале. След Френска революция тя за известно време виси в спалнята на Наполеон, а от 1815 година е изложена в Лувъра.

Стига се и дотам, че при задаването на въпроса – защо Лиза се усмихва загадъчно и как е могла да стои неподвижна и усмихната толкова много време, историци и учени изказват предположение, че Джокондата всъщност е имала болест, която не е позволявала на лицевите мускули да се отпуснат и следователно това е било ежедневното й състояние. Според изследвания на френски и канадски учени, когато Леонардо е завършвал картината, Мона Лиза е била бременна.

Факт е обаче, че 545 години след нейното създаване около Мона Лиза все още витаят мистерии. Още любопитни подробности четете – ТУК.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.6k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Георги Господинов: Днес живеем в много времена наведнъж

Мария Бакалова: Човек избира и трябва да вярва в битките си