in

ЛюбовЛюбов СладкоСладко ЕхаЕха

Историите зад големите хитове: „Хотел Калифорния“ на незабравимите The Еagles

Несъмнено много хора знаят песента на The Eagles – Hotel California, тя е емблеметична за немалко поколения. Историята, която се разказва в тази песен е много красива, тъжна, лирична, по-интересното е, че всъщост е истинска. Един от най-често задаваните въпроси към групата е какво точно символизира хотел „Калифорния“. Според някои теории песента се отнася за църква на Сатаната, която се намира в хотел на улица „Калифорния“ в Сан Франциско. Други твърдят, че литературната основа на песента е разказ на Андре Мороа – „Хотел Танатос“. Говори се и че през 60-те години на миналия век някъде в Америка съществувал хотел на име California. Друга версия твърди, че това е поправителен дом, където Ал Капоне е имал резервирано място. Историята за някого е любовна, за други е история от Ада. И още, и още много други, всеки може да използва текста, придавайки допълнителна стойност.

Китаристът на групата Дон Фелдър дава различно обяснение: „Хотел Калифорния“ е просто начинът, по който групата е виждала живота в Лос Анджелис. „Повечето думи ги написаха Дон Хенли (вокали и барабани ) и Глен Фрей (китарист). Всички ние влизахме с колата в Лос Анджелис през нощта. И виждаш само сияние на хоризонта от светлините и образите, които започват да преминават през главата ти – на Холивуд и на мечтите ти. Така започнахме да пишем песента“. Дон Хенли признава: „Това е песен за невидимата тъмна страна на американската мечта и за излишествата в Америка, за които ние знаехме доста“.

Наистина през 60-те години на миналия век е съществувал хотел на име California. Той имал тъжната и злокобна слава на хотел убиец, където се приютявали хора, на които им е омръзнал живота, но които нямали сили сами да сложат край на мъките си. Плащали пълен пансион и в замяна получавали невероятни преживявания в хотела. Пиенето никога не свършвало, персоналът бил изключително мил, момичетата били най-красивите и добри… Рай, с изключение на една подробност. Всяка вечер, на съвсем случаен принцип, един от гостите на хотела бивал убит (както сигурно се досещате това също влизало в цената на пансиона). Никой никога не знаел коя ще е следващата жертва и кой и по какъв начин правил избора. Единственото условие било – опразненото място веднага да бъде заето.
Песента на The Eagles разказва за пътник, който съвсем случайно попада в хотела. Още с пристигането, се влюбва в момичето, което го посреща на вратата, най-красивото и мило създание. Предусещайки сладостта на любовта, той останал да се весели в приятната компания на момичето и всички останали в хотела. С напредването на времето осъзнал, че е открил човека, когото винаги е търсел, за пръв път в живота бил толкова щастлив. Сляп до толкова, че не забелязал как обръчът около него се затяга, а когато се опитал да избяга от съдбата, било твърде късно…
Песента ни кара да се замислим – какви избори правим в живота си и на каква цена? Дали изобщо разбираме понякога, че трябва да я платим?!
The Eagles – най-продавани за всички времена
Преди 3 години The Eagles детронираха Краля на попа Майкъл Джексън и неговия „Трилър“ от първото място в класацията за най-продавани хитове. Американската група стана най-продаваната за всички времена. Техният албум „Най-големите хитове“ от периода 1971 – 1975 г. се изкачи на първо място в класациите с продадени 38 млн. копия. Показателят включва и броя на прослушвания от стрийминг платформите в интернет. Това означава, че албумът е станал платинен цели 38 пъти. Така групата детронира от първото място Майкъл Джексън, който беше начело в продължение на десетилетия с уникалния „Трилър“.
The Eagles е една от най-популярните рок банди през 70-те години,s с редица хитове. Дон Фрей я основава през 1971 г. заедно с Дон Хенли, Бърни Лийдън и Ранди Мейснър. Групата е продала над 150 милиона албума по света, като Hotel California и колекцията с най-великите им хитове са сред най-продаваните албуми в историята на рока.

Loading

  • Харесвате ли музиката на The Eagles?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

25 вредни хранителни навика

Алберобело- перлата на Пулия