in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Историите зад големите хитове: „Хотел Калифорния“ на незабравимите The Еagles

Несъмнено много хора знаят песента на The Eagles – Hotel California, тя е емблеметична за немалко поколения. Историята, която се разказва в тази песен е много красива, тъжна, лирична, по-интересното е, че всъщост е истинска. Един от най-често задаваните въпроси към групата е какво точно символизира хотел „Калифорния“. Според някои теории песента се отнася за църква на Сатаната, която се намира в хотел на улица „Калифорния“ в Сан Франциско. Други твърдят, че литературната основа на песента е разказ на Андре Мороа – „Хотел Танатос“. Говори се и че през 60-те години на миналия век някъде в Америка съществувал хотел на име California. Друга версия твърди, че това е поправителен дом, където Ал Капоне е имал резервирано място. Историята за някого е любовна, за други е история от Ада. И още, и още много други, всеки може да използва текста, придавайки допълнителна стойност.

Китаристът на групата Дон Фелдър дава различно обяснение: „Хотел Калифорния“ е просто начинът, по който групата е виждала живота в Лос Анджелис. „Повечето думи ги написаха Дон Хенли (вокали и барабани ) и Глен Фрей (китарист). Всички ние влизахме с колата в Лос Анджелис през нощта. И виждаш само сияние на хоризонта от светлините и образите, които започват да преминават през главата ти – на Холивуд и на мечтите ти. Така започнахме да пишем песента“. Дон Хенли признава: „Това е песен за невидимата тъмна страна на американската мечта и за излишествата в Америка, за които ние знаехме доста“.

Наистина през 60-те години на миналия век е съществувал хотел на име California. Той имал тъжната и злокобна слава на хотел убиец, където се приютявали хора, на които им е омръзнал живота, но които нямали сили сами да сложат край на мъките си. Плащали пълен пансион и в замяна получавали невероятни преживявания в хотела. Пиенето никога не свършвало, персоналът бил изключително мил, момичетата били най-красивите и добри… Рай, с изключение на една подробност. Всяка вечер, на съвсем случаен принцип, един от гостите на хотела бивал убит (както сигурно се досещате това също влизало в цената на пансиона). Никой никога не знаел коя ще е следващата жертва и кой и по какъв начин правил избора. Единственото условие било – опразненото място веднага да бъде заето.
Песента на The Eagles разказва за пътник, който съвсем случайно попада в хотела. Още с пристигането, се влюбва в момичето, което го посреща на вратата, най-красивото и мило създание. Предусещайки сладостта на любовта, той останал да се весели в приятната компания на момичето и всички останали в хотела. С напредването на времето осъзнал, че е открил човека, когото винаги е търсел, за пръв път в живота бил толкова щастлив. Сляп до толкова, че не забелязал как обръчът около него се затяга, а когато се опитал да избяга от съдбата, било твърде късно…
Песента ни кара да се замислим – какви избори правим в живота си и на каква цена? Дали изобщо разбираме понякога, че трябва да я платим?!
The Eagles – най-продавани за всички времена
Преди 3 години The Eagles детронираха Краля на попа Майкъл Джексън и неговия „Трилър“ от първото място в класацията за най-продавани хитове. Американската група стана най-продаваната за всички времена. Техният албум „Най-големите хитове“ от периода 1971 – 1975 г. се изкачи на първо място в класациите с продадени 38 млн. копия. Показателят включва и броя на прослушвания от стрийминг платформите в интернет. Това означава, че албумът е станал платинен цели 38 пъти. Така групата детронира от първото място Майкъл Джексън, който беше начело в продължение на десетилетия с уникалния „Трилър“.
The Eagles е една от най-популярните рок банди през 70-те години,s с редица хитове. Дон Фрей я основава през 1971 г. заедно с Дон Хенли, Бърни Лийдън и Ранди Мейснър. Групата е продала над 150 милиона албума по света, като Hotel California и колекцията с най-великите им хитове са сред най-продаваните албуми в историята на рока.

  • Харесвате ли музиката на The Eagles?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

25 вредни хранителни навика

Алберобело- перлата на Пулия