in

ЕхаЕха

Истинската история на Робинзон Крузо

Преди повече от 300 години излиза романът на Даниел Дефо за Робинзон Крузо. Книгата става световен бестселър. Малцина обаче знаят, че героят има реален прототип – шотландският моряк Александър Селкирк, прекарал няколко години (оставен през 1704 и намерен през 1709 г.) на необитаемия остров Мас а Тиера (на испански: Más a Tierra). Истинската история е не по-малко увлекателна от фабулата на романа.

Буйна младост

Александър Селкирк е младеж, прочут с буйния си нрав. Присъединява се към пътуванията в Тихия океан по време на Войната за испанското наследство. Една такава експедиция е командвана от Уилям Дампир. Корабът му акостира на островите Хуан Фернандес, за да събере провизии, а Селкирк e убеден, че корабът не е годен за плаване и иска да бъде оставен на острова.

Освен това, Александър се бунтува срещу капитана – обвинява го, че обрича моряците на сигурна гибел, готвейки се да продължи плаването. Корабът е в окаяно състояние и се нуждае от спешен и сериозен ремонт.

Предчувствие

Всъщност така боцманът спасява живота си. Оказва се прав – корабът попада в буря край бреговете на Перу и потъва заедно с целия екипаж. Селкирк преживява сам на острова в продължение на 4 години и 4 месеца. Живее в пълна самота и за да не забрави английски, чете на глас единствената книга, която притежава – Библията.

Когато най-накрая е спасен, на 2 февруари, Александър вече е умел ловец. Историята му е широко разгласена, а след като се връща в Англия, става източник на вдъхновение и за Даниел Дефо.

Писателят прочита записките на Селкирк, преработва ги художествено и през 1719 година издава романа, донесъл му по-късно световна слава. Вместо 4 години и 4 месеца, неговият герой Робинзон Крузо живее на необитаемия остров 28 години. При това не сам през цялото време, а с верния си спътник Петкан.

Книгата е много добре приета. Претърпява много издания, не само в Англия, но и в целия свят. Превеждана е на много езици. Има и много преработени за деца версии. Сред българските преводачи на книгата са Петко Рачов Славейков, Стоян Дринов, Иван Богоров и др.

Живот след острова

Селкирк се връща в Шотландия и започва да строи къща на брега. Живее изолирано и избягва хората. До края на живота си така и не прочита романа „Робинзон Крузо“.

Островът в Тихия океан, на който попада Александър, дълго време остава необитаем. Почти до края на 19-и век. Чак тогава на него се заселват ловци. Днес той носи името Робинзон. Обитават го няколкостотин души, главно рибари.

До голяма степен природата се е съхранила, каквато е била по времето на Александър Селкирк. Някои видове колибри се срещат само на острова. Той е истински рай за редки видове животни и растения. Обявен е за резерват от ЮНЕСКО.

През 2010 година вълни цунами унищожават почти всички сгради. Човешките жертви са значително по-малко, отколкото е можело да бъдат, защото 12-годишно момиче вижда първата вълна как приближава острова и бие тревога. Много от сградите са възстановени, но младите напускат мястото завинаги.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1.6k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мамоди – мъжът, който дълбае баобаби, един от последните мохикани в Мадагаскар

Пепеляшките на Ливан – хиляди са жените с неизвестни съдби и стаи без гледки