in

Истината за брака в 60 секунди

Снимка: Screenshot/YouTube
Снимка: Screenshot/YouTube

Всеки има своята истина за брака. Всеки я постига сам. На всеки това отнема различно време. 20-годишният ирански режисьор Сайед Мохамад Реза Керадманд е разказал своята истина за брака в 60 секунди.

Може да не разберете точните думи, но жестовете и субтитрите във версията, която е дублирана на английски език в YouTube, помагат да се предаде красивото послание на краткия филм. Лентата, наречена Thursday Appointment, спечели награда на африканския филмов фестивал в Луксор, организация с нестопанска цел, която насърчава правенето на филми от Африка.

Силният късометражен филм изобразява възрастна семейна двойка, която рецитира поемата на Хафез в колата, когато спират на червен светофар и забелязват двойка, която се кара шумно, а малката им дъщеря е на задната седалка. По-възрастната двойка прави жест, който казва много за собствения им брак и за това как семейната любов може да помогне за помиряването на другите около нас.

Краят е неочакван. Край, който ни кара да мислим за стойностното в брака, когато единият партньор си е отишъл, а времето с него може да е само в паралелна вселена.

Стой близо до всичко, което те кара да се чувстваш жив

Хадже Шамс ед-Дин Мохамад Хафез-е Ширази (около 1325/1326 — 1389/1390) е персийски поет, представител на философско-лирическата поезия, известен със стиховете и мислите си, станали безсмъртни. Връх в средновековната персийска поезия, стиховете на Хафез днес се превеждат, четат и декламират в целия свят. Един от водещите принципи в живота му е суфизмът, ислямското мистично движение, което изисква от своите привърженици пълна отдаденост на стремежа към единение с крайната реалност.

Избрани цитата от Хафез:

„Иска ми се да ти покажа, когато се чувстваш самотен или потънал в мрак, удивителната светлина, която струи от теб“.

„Кажи: „Обичам те.“ Върни ми крилата… Събуди ме… Придърпай ме по-близо“.

„Любовта е като безкрайно море, неговата ширина не иска да знае бреговете. Любовта трябва да получи цялата кръв и душа, тъй като тук няма друга мярка“.

„Величието винаги почива върху едно и също нещо – способността да говориш и да действаш като обикновен човек“.

„Дума, която не сте изрекли, е ваш слуга. Дума, която сте казали, е ваш господар!“

„Не се страхувайте от неприятности по пътя на вашите търсения – те скоро ще бъдат заменени от радости“.

„Стой близо до всичко, което те кара да се чувстваш благодарен, че си жив“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Оптимист, песимист или реалист сте?

Тиросалата: вкусно въведение в гръцките разядки