in

Истината за брака в 60 секунди

Снимка: Screenshot/YouTube
Снимка: Screenshot/YouTube

Всеки има своята истина за брака. Всеки я постига сам. На всеки това отнема различно време. 20-годишният ирански режисьор Сайед Мохамад Реза Керадманд е разказал своята истина за брака в 60 секунди.

Може да не разберете точните думи, но жестовете и субтитрите във версията, която е дублирана на английски език в YouTube, помагат да се предаде красивото послание на краткия филм. Лентата, наречена Thursday Appointment, спечели награда на африканския филмов фестивал в Луксор, организация с нестопанска цел, която насърчава правенето на филми от Африка.

Силният късометражен филм изобразява възрастна семейна двойка, която рецитира поемата на Хафез в колата, когато спират на червен светофар и забелязват двойка, която се кара шумно, а малката им дъщеря е на задната седалка. По-възрастната двойка прави жест, който казва много за собствения им брак и за това как семейната любов може да помогне за помиряването на другите около нас.

Краят е неочакван. Край, който ни кара да мислим за стойностното в брака, когато единият партньор си е отишъл, а времето с него може да е само в паралелна вселена.

Стой близо до всичко, което те кара да се чувстваш жив

Хадже Шамс ед-Дин Мохамад Хафез-е Ширази (около 1325/1326 — 1389/1390) е персийски поет, представител на философско-лирическата поезия, известен със стиховете и мислите си, станали безсмъртни. Връх в средновековната персийска поезия, стиховете на Хафез днес се превеждат, четат и декламират в целия свят. Един от водещите принципи в живота му е суфизмът, ислямското мистично движение, което изисква от своите привърженици пълна отдаденост на стремежа към единение с крайната реалност.

Избрани цитата от Хафез:

„Иска ми се да ти покажа, когато се чувстваш самотен или потънал в мрак, удивителната светлина, която струи от теб“.

„Кажи: „Обичам те.“ Върни ми крилата… Събуди ме… Придърпай ме по-близо“.

„Любовта е като безкрайно море, неговата ширина не иска да знае бреговете. Любовта трябва да получи цялата кръв и душа, тъй като тук няма друга мярка“.

„Величието винаги почива върху едно и също нещо – способността да говориш и да действаш като обикновен човек“.

„Дума, която не сте изрекли, е ваш слуга. Дума, която сте казали, е ваш господар!“

„Не се страхувайте от неприятности по пътя на вашите търсения – те скоро ще бъдат заменени от радости“.

„Стой близо до всичко, което те кара да се чувстваш благодарен, че си жив“.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Оптимист, песимист или реалист сте?

Тиросалата: вкусно въведение в гръцките разядки