in

Информационни войни – съвременният бич за хората

информационни войни

Живеем в ера на информационни войни. Хората все по-трудно разпознават истинската от фалшивата новина. Цената, която плащат, е огромна. Определението гласи – „информационна война е използването или употребата на информационни и комуникационни технологии в търсене на преимущество пред съперника. Много често това е въздействие върху цивилното население, чрез разпространението на определена информация под формата на пропаганда или дезинформация с цел да се деморализира противника и да се постигнат политически или военни цели“. Често се употребява и терминът „информационно-психологическа война“.

Как се води информационна война?

Информационната война се изразява в целенасочени действия, предприети за постигане на информационно превъзходство посредством преработка и манипулиране на информацията, увреждане на информационните системи на врага. Това коментира пред Oshte.bg комуникационният експерт Зорница Абрашева. По думите ѝ пандемията и войната в Украйна, освен тежките последствия и битки, са породили комуникационен ужас. Процесът, разбира се, не е отсега, а тече десетилетия, и за съжаление, се бори много трудно. У нас се дължи и отчасти на 45 години комунистически режим и пропаганда.

„В социалните мрежи се развиват много фалшиви профили, съобразно целите – „против“ или „за“ Путин, „против“ или „за“ маските, конспирациите са от всякакъв вид. Самото понятие за новина е деформирано, тя е подменена с различни пиар акции, а когато това се прави системно и целенасочено, може да пренапише дори историята“, коментира Абрашева. И апелира да бъде създадено звено към военното министерство, което да бори фалшивите новини.

Тя съветва хората да ползват поне няколко достоверни информационни източници и да отсяват новините, за да могат да разпознаят фалшивите. „Разпространението им е в своя апогей – хората бяха затворени 2 години заради ковид пандемията, сега има война, живее се от криза в криза – рай за всякакви информационни войни. Както гласи една поговорка – в мътна вода най-лесно се лови риба, интереси могат да се обслужват по какви ли не начини чрез анонимни и фалшиви профили, които не носят отговорност“, коментира експертът. Тя нарича опасната тенденция „информационно заразяване“.

Предистория

Скоростта, с която съвременните информационни и телекомуникационни технологии нахлуха в живота ни, направи възможно да се говори за „цифрова революция“, която вече трансформира социалния и икономическия живот. Комуникационната и информационната индустрия претърпяват фундаментални промени. На радиото бяха необходими 38 години, а на телевизията 13 години, за да достигнат 50 милиона души. Само за 4 години същият брой хора започнаха да използват интернет.

Терминът „информационна война“ влиза във фокуса на войната в Персийския залив през 1991 г. Тогава означава дезинформация и физически действия, насочени към унищожаване на информационните им системи – както военни (радио и компютърни комуникации), така и граждански (пропаганда). Към това можем да добавим западни телевизионни компании, излъчващи от Ирак. Освен това, предаванията са насочени не към врага, а, напротив, към гражданите на западните страни.

След войната в Персийския залив се появяват теоретиците на „информационни войни“. Индустриалният шпионаж и други видове разузнаване се извършват от корпорации или държави срещу други корпорации или държави; например, събиране на разузнавателна информация за конкуренти, кражба на собствена информация и дори актове на саботаж под формата на корупция или унищожаване на данни или услуги.

Тенденцията става толкова опасна с течение на времето, че дори папа Франциск заклейми в началото на годината дезинформацията за COVID-19 и ваксините, която „изопачава действителността въз основа на страх“. На среща с католически журналисти, създатели на мрежа за проверка на факти, папата призова да се оказва помощ на хората, които вярват в лъжи. По думите му, освен пандемията, сега се разпространява и „инфодемия“ – съчетание от думите „епидемия“ и „пандемия“, която води света към експлозия на коментари за фалшифицирани и даже измислени новини. Според него достъпът до точна, научно обоснована информация е човешко право, което трябва да бъде гарантирано.

Гарантирано ли е наистина?

Loading

  • Попадате ли често на фалшиви новини?

    Fake news
    • Да, постоянно
    • Много рядко

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ясен Атанасов

Ясен Атанасов пред Oshte.bg: Всеки бунт си заслужава битката

Глобус държави

Тест: Колко добре познавате държавите?