in

Информационни войни – съвременният бич за хората

информационни войни

Живеем в ера на информационни войни. Хората все по-трудно разпознават истинската от фалшивата новина. Цената, която плащат, е огромна. Определението гласи – „информационна война е използването или употребата на информационни и комуникационни технологии в търсене на преимущество пред съперника. Много често това е въздействие върху цивилното население, чрез разпространението на определена информация под формата на пропаганда или дезинформация с цел да се деморализира противника и да се постигнат политически или военни цели“. Често се употребява и терминът „информационно-психологическа война“.

Как се води информационна война?

Информационната война се изразява в целенасочени действия, предприети за постигане на информационно превъзходство посредством преработка и манипулиране на информацията, увреждане на информационните системи на врага. Това коментира пред Oshte.bg комуникационният експерт Зорница Абрашева. По думите ѝ пандемията и войната в Украйна, освен тежките последствия и битки, са породили комуникационен ужас. Процесът, разбира се, не е отсега, а тече десетилетия, и за съжаление, се бори много трудно. У нас се дължи и отчасти на 45 години комунистически режим и пропаганда.

„В социалните мрежи се развиват много фалшиви профили, съобразно целите – „против“ или „за“ Путин, „против“ или „за“ маските, конспирациите са от всякакъв вид. Самото понятие за новина е деформирано, тя е подменена с различни пиар акции, а когато това се прави системно и целенасочено, може да пренапише дори историята“, коментира Абрашева. И апелира да бъде създадено звено към военното министерство, което да бори фалшивите новини.

Тя съветва хората да ползват поне няколко достоверни информационни източници и да отсяват новините, за да могат да разпознаят фалшивите. „Разпространението им е в своя апогей – хората бяха затворени 2 години заради ковид пандемията, сега има война, живее се от криза в криза – рай за всякакви информационни войни. Както гласи една поговорка – в мътна вода най-лесно се лови риба, интереси могат да се обслужват по какви ли не начини чрез анонимни и фалшиви профили, които не носят отговорност“, коментира експертът. Тя нарича опасната тенденция „информационно заразяване“.

Предистория

Скоростта, с която съвременните информационни и телекомуникационни технологии нахлуха в живота ни, направи възможно да се говори за „цифрова революция“, която вече трансформира социалния и икономическия живот. Комуникационната и информационната индустрия претърпяват фундаментални промени. На радиото бяха необходими 38 години, а на телевизията 13 години, за да достигнат 50 милиона души. Само за 4 години същият брой хора започнаха да използват интернет.

Терминът „информационна война“ влиза във фокуса на войната в Персийския залив през 1991 г. Тогава означава дезинформация и физически действия, насочени към унищожаване на информационните им системи – както военни (радио и компютърни комуникации), така и граждански (пропаганда). Към това можем да добавим западни телевизионни компании, излъчващи от Ирак. Освен това, предаванията са насочени не към врага, а, напротив, към гражданите на западните страни.

След войната в Персийския залив се появяват теоретиците на „информационни войни“. Индустриалният шпионаж и други видове разузнаване се извършват от корпорации или държави срещу други корпорации или държави; например, събиране на разузнавателна информация за конкуренти, кражба на собствена информация и дори актове на саботаж под формата на корупция или унищожаване на данни или услуги.

Тенденцията става толкова опасна с течение на времето, че дори папа Франциск заклейми в началото на годината дезинформацията за COVID-19 и ваксините, която „изопачава действителността въз основа на страх“. На среща с католически журналисти, създатели на мрежа за проверка на факти, папата призова да се оказва помощ на хората, които вярват в лъжи. По думите му, освен пандемията, сега се разпространява и „инфодемия“ – съчетание от думите „епидемия“ и „пандемия“, която води света към експлозия на коментари за фалшифицирани и даже измислени новини. Според него достъпът до точна, научно обоснована информация е човешко право, което трябва да бъде гарантирано.

Гарантирано ли е наистина?

  • Попадате ли често на фалшиви новини?

    Fake news
    • Да, постоянно
    • Много рядко

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ясен Атанасов

Ясен Атанасов пред Oshte.bg: Всеки бунт си заслужава битката

Глобус държави

Тест: Колко добре познавате държавите?