in

Интересни факти за „Великият диктатор“ 

Филмът на Чарли Чаплин – „Великият диктатор“ е емблематичен за неговото творчество. Въпреки че зрителите многократно сa гледали отличителната пародийна сатирична трагикомедия, ето и няколко интересни факти, за да го направят отново.

Първият звуков филм

Единайсет години след края на нямото кино, „Великият диктатор“ е първият звуков филм на Чарли Чаплин със записан диалог, продуциран изцяло от режисьора и актьора Чаплин.

Изпълнение на две роли

Чаплин изпълнява две роли във филма – като еврейски бръснар и като европейски диктатор Аденоид Хинкел. За филма отбелязва: „Бих искал да помогна на всеки – ако е възможно – на евреин, неевреин, чернокож, бял човек…“ и дълго пише финалната реч на диктатора.

Забрана в Германия

Адолф Хитлер забранил показването на филма „Великият диктатор“ в Германия и във всички окупирани страни, което продължило до 1957 г. Но самият диктатор си осигурил лична прожекция на копие, доставено през Португалия, и дори го гледал два пъти. Германски войници също гледали филма в Гърция като някои напуснали салона, а други останали.

Съвпадения

Хитлер и Чаплин са родени в един месец и славата им съвпада във времето, Чаплин обаче е добре запознат с Хитлер и още година преди началото на Втората световна война започва да пише сценария на „Великият диктатор“.

Номинации

„Великият диктатор“ има пет номинации за „Оскар“, печели наградата в Топ 10 от Националния съвет за кино на САЩ и наградата на критиката в Ню Йорк за главна роля на Чарли Чаплин, която той отказва да получи.

Финансиране

Въпреки натиска на кино естаблишмента в Америка по това време, Чарли Чаплин снима тази антинацистка комедия с лични пари в момент, когато САЩ и Германия поддържат взаимно политика на неутралитет. Той рискува да фалира, ако киносалоните откажат да разпространяват филма му, но се чувства длъжен да осмее диктатора. Но кината не отказват и „Великият диктатор“ се нарежда сред най-гледаните заглавия за годината.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.3k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Галин Стоев: За „Хага“, войната, културните кодове и липсата на базисен консенсус днес

Камен Донев напуска представление на Морфов в Народния театър