in

Интелигенцията в Париж не харесвала Айфеловата кула

Айфеловата кула

На 31 март преди 134 години официално е открита една от най-известните постройки в света – Айфеловата кула. Лентата за откриването на масивната метална конструкция е срязана през 1889 г. Кулата е издигната специално за Световното изложение във френската столица в края на XIX век, когато Париж е с доста по-ниски сгради от днешните и кулата се вижда почти отвсякъде.

Малко известен обаче е фактът, че първоначално е временна постройка и е трябвало да бъде разглобена 20 години след въпросното изложение.Първоначалната й височина е 312 метра и за времето си е най-високата постройка в света. Задържа първото място чак до 1930 г.

Още в началото много от парижаните изобщо не искат и да я погледнат. Парижката интелигенция, начело с Александър Дюма-син и Ги дьо Мопасан, започва дори кампания по оплюването й като безполезна и грозна конструкция, която разваля пейзажа във френската столица. Наричат се „Комитет от триста“ – по един член за всеки метър от кулата. Рисуват апокалиптични картини как кулата се накланя и пада върху Лувъра или Нотр Дам. Самият Мопасан започва всеки ден да обядва в основата на Айфеловата кула, защото твърди, че това било единственото място в Париж, откъдето тя не се вижда. Постепенно обаче хората я приемат. Тя остава символ на Франция и Париж и до днес.

Изградена е за 26 месеца и 5 дни от 18 000 метални части, тежащи 10 000 тона. Само един човек загива при строежа, което за времето си е голямо постижение. Отваря на 31.03.1889 г., но тъй като асансьорите все още не работят, на официалните лица им се налага да изкачат 1792 стъпала, за да връчат медал на Густав Айфел.

От 6 май е отворена за посещения и се превръща в хит. И до днес се извиват огромни опашки от желаещи. В емблематичния панорамен ресторант на кулата пък се правят средно по две предложения за брак на ден. Претворявана в хиляди сувенири, магнит за влюбени от цялото земно кълбо, кулата се променя и сега. Пребоядисвана е 18 пъти от създаването си досега, като няколко пъти сменя цвета си. В началото е червена, по-късно жълта и кафява. При всяко пребоядисване се свалят 15 тона ерозирала боя и се нанасят нови 60 тона боя.

Любовна история стои зад създаването й – повече ТУК

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Животът на Висенте Ибанес – врагове, жени, затвор, скандали

Мураками – съвършеният посланик на Япония с безгранично въображение