in

„Има няколко вида любов“…и какво още казва Стайнбек в писмо до сина си

Снимка: Wikipedia

През 1958 година Джон Стайнбек получава писмо от сина си Том. В него момчето признава, че е влюбено в момиче на име Сюзън и вярва, че това не е обикновено увлечение, а истинската любов. Американският писател и нобелов лауреат, познат с романите „На изток от рая“, „За мишките и хората“, „Улица „Консервна“ и други, отговаря на Том, който по това време е в училищен пансион, прилагайки някои основни съвети по въпросите за любовта.

Публикуваме цялото писмо, тъй като малцина познават Стайнбек като писател на писма до близки и редактори, както и до влиятелни хора от обществото. Писмата на американския творец са искрени, прочувствени и разкриват повече за неговата натура от всеки друг негов труд. Разбира се, посланията в тях са актуални и до днес.

Ню Йорк
10 ноември, 1958

Скъпи Том:

Получихме писмото ти тази сутрин. Отговарям ти от моята гледна точка, а Илейн, разбира се, ще отговори от нейната.

Първо, ако си влюбен, това е хубаво нещо – това е най-доброто, което може да се случи на човек. Не позволявай на никого да го омаловажава.

Второ, има няколко вида любов. Едната е себично, низко, алчно и егоистично нещо, което използва любовта за лична изгода. Това е грозният и осакатеният вид. Другият изважда всичко добро в теб – от доброта, деликатност и уважение, не само като обществено държание, но и по-възвишеното уважение, което представлява признаването на друг човек като уникален и ценен. Първият вид може да те разболее, да те накара да се чувстваш малък и слаб, но вторият може да отключи в теб сила, кураж и доброта, дори и мъдрост, която не си знаел, че притежаваш.

Казваш, че това е зряла любов. Ако я усещаш толкова дълбоко, разбира се, че е зряла любов. Но не мисля, че ме питаш какво чувстваш. Ти знаеш по-добре от всекиго. Това, с което искаш да ти помогна, е какво да правиш с нея и аз мога да ти кажа.

Ликувай за нея и бъди много радостен и благодарен.

Този, когото обичаш, е най-добрият и най-красивият. Опитай се да живееш според това и покажи най-доброто от себе си.

Ако обичаш някого, няма лош начин да го кажеш – единствено трябва да запомниш, че някои хора са много срамежливи и понякога, изричайки го, трябва да вземеш предвид тази срамежливост.

Момичетата имат начин да узнаят и усетят какво чувстваш към тях, но обикновено им харесва също и да го чуват. Понякога се случва това, което чувстваш, да не ти се връща по една или друга причина, но това не прави чувствата ти по-малко значими и добри.

Последно, знам какво чувстваш, защото го изпитвам и съм радостен, че го имаш и ти.

Ще се радваме да се запознаем със Сюзън. Тя е добре дошла. Но Илейн ще организира всичко, защото това е нейната компетентност, а и ще се радва да го направи. Тя също познава любовта и може би ще ти помогне повече, отколкото аз мога.

И не се страхувай от загубата. Ако е правилно, ще се случи. Най-важното е да не се бърза. Нищо добро не се изплъзва.

С обич,
Татко“

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

tiktok

10 любопитни факта за TikTok

Белгийски гофрети

Белгийски гофрети с банан и шоколадов сос