in

Има ли билка за любов? А за предпазване от лоши мисли?

Изпитвате ли носталгия при спомена за старите книги в домашната библиотека на баба или дядо? Разгръщали сте овехтелите им страници, пълни с интересни картинки на растения, сричали сте непознати думи… Пристъпвали сте в царството на билките с чисто детско любопитство.Коя е билката за най-много болести, най-трудно откриваемата или най-опасната за употреба? Има ли билка против страх и стрес? Съществува ли билка за любов? А за предпазване от лошите мисли на другите? Коя е най-мистериозната билка?

Книгата „Коя е билката?“ на Искра Урумова ще отговори на тези и още любопитни въпроси чрез знания, опазени в стари тефтери с рецепти и насочващи бележки, предавани от поколение на поколение билкари. Ще ви разкаже истинска приказка, ще ви припомни забравени народни песни, тайнствени заклевания и полезни рецепти от миналото. Важно е да се знае, че не всеки лек можем да приготвяме сами и има растения, към които не бива да посягаме.

Защото сме родени в царството на билките! В Европа няма друга страна, освен България, която с право може да бъде провъзгласена за „Царство на билките“. Дарени сме с климат и географска ширина, които дават на растенията ни безценни качества. Нашата държава е на първо място в Европа по износ на билки, а за нуждите на родния пазар са достатъчни само около 10% от ежегодно събираните у нас.

Замисляли ли сте се какво богатство и благословия имаме? Обикновено се сещаме за това чак когато нещо ни заболи, когато търсим спасение, а рядко си даваме сметка, че билките ни пазят от самото разболяване. Повечето се берат през лятото – сезон, в който обичайно имаме дълга почивка от работата и можем да отделим време за подобно занимание. За нас, българите, билките са достъпни и евтини – буквално безплатни, стига да ги познаваме, да знаем как да ги ползваме, откъде и как да ги берем, без да ги унищожаваме.

Можем да се научим от хората, които вече притежават това знание. Някои от тях го трупат с години, други са дарени с него от деца по наследство от своите баби и дядовци – като съавтора на книгата, фитотерапевта инж. Елионора Недялкова. Тя е истински веща във фитолечението, познава и уважава света на растенията и да помага на хората за нея е орис и дълг. Знанието, чиито пазител е, стига до всички чрез блога „Из Сборник… от старите тефтери на дядо… и нещо от мен“ и чрез билкова ферма работилница „Магическо биле“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Яна Борисова: Любовта е единствената безпогрешна формула досега, която е спасявала човечеството

Безпрецедентно: Георги Господинов спечели „Букър“