in

Илон Мъск и неговото училище на бъдещето „Към звездите“

Снимки: elonrmuskk/instagram
Снимки: elonrmuskk/instagram

Американският предприемач Илон Мъкс стартира експериментално училище Ad Astra (в превод „Към звездите“) още през 2014 г. в една от фабриките на Space X, където да образова собствените си деца и избрани деца на служители на компанията. Целта му е да подготви децата за реалността, с която предстои те да се сблъскат в бъдещето.

Какво ни очаква според Илон Мъск?

През 2030 г. много работни места ще бъдат по-различни от тези, които съществуват днес. В сектори като производство, логистика и верига за доставки, ще се внедрят роботи и изкуствен интелект, които ще си сътрудничат с хората. Предстои нов начин на сътрудничество между машина и човек, който ще бъде масово явление.

Работата ще изисква набор от умения, които днес не се предлагат в училищата. Никой не знае дали някога те ще бъдат част от учебната програма, но традиционните училища и учители не са готови да образоват работната сила, която ще бъде активна между 2030 и 2040 г. Ако искат да останат актуални, училищата се нуждаят от радикална промяна, категоричен е Илон Мъск, тъй като системата е остаряла от няколко десетилетия.

Бъдещето ще включва космически пътувания и многопланетен живот, а за утрешната работна сила, бъдещето на работата ще зависи от вида на образованието и уменията, които ще получат хората през това десетилетие. Учениците ще трябва да се научат да се адаптират по-бързо от поколенията преди тях, да прилагат критично мислене и етично решаване на проблеми в различни нови ситуации, много от които все още са неизвестни.

През следващите няколко десетилетия взаимодействието между хората изкуствения интелект, който е способен не по-малко от човека, ще стане реалност. В повечето страни обаче образователната система не прави нищо, за да подготви работната сила и лидерите на утрешния ден, смята американският предприемач.

Фокус върху ученика, без оценяване

В училището на Илон Мък децата не се оценяват. Обучението им е фокусирано върху решаване на различни казуси с иновативен подход. Фокусът в образованието е върху самите ученици и развитието на различни индивидуални способности на учениците, в зависимост от интересите им. Те могат сами да избират предметите си и да изучават само тези, които са им интересни. В иновативното училище няма класове и всички са един екип. Учениците учат предимно чрез отборни игри.

Онлайн обучението е бъдещето на образованието

През последните две години необходимостта от социално дистанциране заради пандемията от Covid-19 принуди всички образователни институции да прегърнат идеята за онлайн обучение и да се адаптират бързо към виртуалните среди. Въпреки, че много хора не го харесват, онлайн обучението е бързо, ефективно, гъвкаво и дава възможност на всеки ученик да учи в най-доброто време за самия него, смята Мъск. Ученето сутрин например, е подходящо за ранните птици, когато те са най-бдителни и фокусирани, а вечер – за нощните. Също така онлайн обучението позволява на учениците да учат дистанционно, независимо в кой край на света се намират. Стига да имат интернет връзка и компютър, те могат да се обучават от дома си по всяко време на денонощието.

Бъдещето изисква радикални промени и развитие на критично мислене в децата, за да могат да се подготвят за трансформиращата се работна сила, която ще бъде необходима в утрешния ден.

  • Бихте ли учили в училището на Мъск?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Българската Джоан Роулинг: Децата понасят най-тежко раните на обществото ни

10 от най-красивите коледни базари в Европа