in

Добрите примери: Иконата Нери Терзиева

Един ден Кеворк Кеворкян просто вдига телефона и се обажда на Нери Терзиева, за да я покани да стане водеща в „По света и у нас“. „Тя не можеше да си го представи. Имахме дъщеря – ученичка“, споделя съпругът й Евгений Тодоров, който е и автор на книгата за нея – „Книга за Нери“. И доразказва края на историята с предложението за работа: „Аз обаче бързо прецених, че това един голям шанс да се направи нещо ново и различно в професията и обещах да стана и баща, и майка. Казах, че сега е моментът. След няколко месеца ще бъде късно“.

„Ами ако бях казал като истински мъж: „Я си стой вкъщи!“, пита се той. Двамата решават, че експериментът ще трае няколко месеца и Нери ще се върне. Един месец тя е двойка с Васко Василев, който се връща от Париж, където е кореспондент. В това време Асен Агов е в САЩ. Двамата с Асен въвеждат незабравимото „Добър вечер, дами и господа“. Агов го предлага, на Нери е финалът: „Бъдете здрави“.

В едно интервю от онова време тя ясно дефинира своите възгледи за журналистиката, които изповядва до последния си ден: „Журналистиката не се учи. Тя е начин на мислене, и то на опозиционно мислене. Който го има, който е в състояние да се освободи от собствените си пристрастия и да гледа с очите на критикар, той е готов за журналист. Трябва опозиционно око и ухо. Журналистиката е оръжие срещу властта, която и да е тя. Не непременно да я смени, а да я усъвършенства“.

Известно време Нери пътува всеки ден до работа. Вечер се прибира в Пловдив на стоп. Служебна кола я вози до караулката и там я оставя. Само че проститутките от района, като забелязват новата „колежка“, тръгват да се разправят с нея. После стават приятелки. Нощните и сутрешните пътувания не я уморяват – зареждат я. Среща се с различни хора, сверява си часовника.

Един път дори я качва рецидивист, излязъл от затвора преди часове. Изглежда, там не е гледал телевизия и не я разпознава. На Нери се налага да слезе още на Калугерово. Друг път я качва автобус с работници от КЦМ. Познават я и започват да си говорят. Изваждат ракия. По едно време Нери забелязва, че автобусът обикаля около Пловдив по някакъв странен маршрут. Нери пита какво става, а шофьорът отговаря, че днес няма да работят. Ще си говорят с Нери. „Кой днешен журналист пътува с работнически автобус? Нери имаше невероятния талант да се разбира с всякакви хора“, обобщава Евгений Тодоров.

В онзи период всяка вечер пред БНТ има протести – основно срещу нея и Асен. Чакат ги отвън и ги замерят с турски лири. Една вечер дори й крещят в лицето, че като туркиня трябва да отговаря и за баташкото клане. „Защо демокрацията отпуши омразата? Този въпрос и аз си го задавам до днес“, пита се съпругът й. И признава: „Не знам дали тази книга ще отговори на всички въпроси. Написах я, след като много приятели ми казаха, че трябва да го сторя. Знам, че ако Нери гледа отгоре, ще ме упрекне. Меко казано“.

Интервю с него четете – ТУК.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Албиносите – какво (не)знаем за тях

Шпионски игри между САЩ и Америка – в нов сериал на Netflix