in

Игнажден – началото на прехода между старата и новата година

Снимка: Instagram
Снимка: Instagram

На 20 декември почитаме свети Игнатий Богоносец. Наричан е Богоносец, защото твърди, че носи Бог в сърцето си. Когато 20 декември се пада в неделя, празникът се измества един ден по-рано.

Според християнската традиция, на днешния ден са започнали родилните мъки на Богородица.

Празникът е свързан с идеята за ново начало. Поради тази причина и всички традиции, обичаи и забрани са свързани с това.

Най-характерният обичай за днешния празник е „полязване“. От това кой е първият човек, който влиза в къщата на днешния ден, се правят предсказания за предстоящата година. Първият човек, влязъл в дома се нарича „полазник“ . Ако е добър човек, с възможности и късметлия, годината ще бъде добра за семейството и ще бъде изпълнена със здраве и богатство.

Ако в дома влезе бременна жена или жена с малки деца, годината ще бъде много хубава. Ако пък посрещнем циганин в дома си, чака ни много щастлива година.

В някои части на страната, полазникът сяда върху слама и съчки, които сам е донесъл. Започва да „мъти“ пред огнището. Идеята на този обичай е кокошките да мътят през годината, а неомъжените момичета да се омъжат.

Игнажден се смята за началото на прехода между старата и новата година. Вярва се, че започват да се появяват различни демонични същества, затова жените посипват около къщата с кадено жито или пепел, за да предпазят дома.

На днешния ден не се взима нищо назаем. Не трябва и да давате нищо назаем. Също така нищо не се изнася от дома, особено сол и огън. Ако тези неща се изнесат от дома, ще се изнесе късметът и благополучието.

Не се работи. Това важи особено за младите жени, които още не са раждали. Вярва се, че ако не работят на днешния ден, раждането им ще бъде по-леко.

Трапезата е постна. Слага се сурово жито или просо, лук, чесън, орехи, туршия. Прави се питка, която не се украсява. Върху нея се слага свещ. Трапезата се прекадява с тамян.

На днешния ден не се пере, за да не се появят болести през годината.

На Игнажден се правят предсказания и за времето. Времето през следващите 12 дни от годината, от 20-ти до 31-ви декември, показват какво ще бъде времето през 12-те месеца на следващата година.

Ако времето на днешния ден е ясно, през април ще бъде суша, а ако е облачно, годината ще бъде добра.

На Игнажден не се вари боб, за да не бие градушка.

Имен ден празнуват Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Ина, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена.

Честит празник!

  • Спазвате ли традициите на Игнажден?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Весела Казакова пред Oshte.bg: Жените плачат най-вече за децата си

Снимка: louisvuitton.com

Емблематичната чанта Speedy на Louis Vuitton