in

Игнажден – началото на прехода между старата и новата година

Снимка: Instagram
Снимка: Instagram

На 20 декември почитаме свети Игнатий Богоносец. Наричан е Богоносец, защото твърди, че носи Бог в сърцето си. Когато 20 декември се пада в неделя, празникът се измества един ден по-рано.

Според християнската традиция, на днешния ден са започнали родилните мъки на Богородица.

Празникът е свързан с идеята за ново начало. Поради тази причина и всички традиции, обичаи и забрани са свързани с това.

Най-характерният обичай за днешния празник е „полязване“. От това кой е първият човек, който влиза в къщата на днешния ден, се правят предсказания за предстоящата година. Първият човек, влязъл в дома се нарича „полазник“ . Ако е добър човек, с възможности и късметлия, годината ще бъде добра за семейството и ще бъде изпълнена със здраве и богатство.

Ако в дома влезе бременна жена или жена с малки деца, годината ще бъде много хубава. Ако пък посрещнем циганин в дома си, чака ни много щастлива година.

В някои части на страната, полазникът сяда върху слама и съчки, които сам е донесъл. Започва да „мъти“ пред огнището. Идеята на този обичай е кокошките да мътят през годината, а неомъжените момичета да се омъжат.

Игнажден се смята за началото на прехода между старата и новата година. Вярва се, че започват да се появяват различни демонични същества, затова жените посипват около къщата с кадено жито или пепел, за да предпазят дома.

На днешния ден не се взима нищо назаем. Не трябва и да давате нищо назаем. Също така нищо не се изнася от дома, особено сол и огън. Ако тези неща се изнесат от дома, ще се изнесе късметът и благополучието.

Не се работи. Това важи особено за младите жени, които още не са раждали. Вярва се, че ако не работят на днешния ден, раждането им ще бъде по-леко.

Трапезата е постна. Слага се сурово жито или просо, лук, чесън, орехи, туршия. Прави се питка, която не се украсява. Върху нея се слага свещ. Трапезата се прекадява с тамян.

На днешния ден не се пере, за да не се появят болести през годината.

На Игнажден се правят предсказания и за времето. Времето през следващите 12 дни от годината, от 20-ти до 31-ви декември, показват какво ще бъде времето през 12-те месеца на следващата година.

Ако времето на днешния ден е ясно, през април ще бъде суша, а ако е облачно, годината ще бъде добра.

На Игнажден не се вари боб, за да не бие градушка.

Имен ден празнуват Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Ина, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена.

Честит празник!

Loading

  • Спазвате ли традициите на Игнажден?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Весела Казакова пред Oshte.bg: Жените плачат най-вече за децата си

Снимка: louisvuitton.com

Емблематичната чанта Speedy на Louis Vuitton