in

Игнажден е – внимавайте кой влиза пръв в дома ви, не изнасяйте нищо

гости, дом

Днес е Игнажден! От това кой ще влезе пръв в къщата се гадае каква ще бъде следващата година. Който го направи, се нарича „полазник“, домакинята му дава кравайче и той сяда начело на трапезата. Плодове също му се даряват, за да е плодородна годината. Не бива да се изнася нищо от дома – най-вече огън, жар или сол, за да не излезе заедно с тях берекетът.

В народния календар има още много вярвания, свързани с днешния ден. Примерно, ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво – боб, булгур, и приготвят тесто за хляб. От него омесват питки за всеки член на семейството и една за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета, поръсени със сусам.

Ако сте жена и планирате забременяване, не работете на Игнажден. Има обичай да се сеят символично вътре в къщата житни и ечемичени зърна с благословията за плодородие. Плодове и орехи се посипват около най-свещеното място в дома – огнището. Където има отраснала дъщеря, ритуално се предвещава нейната женитба през новата година. Не се иска и не се дава нищо назаем.

Какво трябва да има на трапезата

Боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета – от всичко постно трябва да има на трапезата. Не се става по време на ядене, защото кокошките няма да мътят, гласи поверие в някои краища на страната. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Днес празник имат всички, които носят имената – Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната и Иго. Честито на имениците!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

аватар

„Аватар: Пътят на водата“: Епичното продължение на Джеймс Камерън

дон кихот, санчо панса

„Свободата, Санчо…“ – когато Сервантес пуска Дон Кихот по света