in

Знаете ли че…растенията правят музика

Цветя

Знаете ли че…растенията правят музика? Всъщност те са много по-комплексни организми, отколкото си мислим, би могло да се каже – дори съвършени. Могат да пеят, танцуват, както и да избягват хищници и още много други неща – цял таен свят.

Музиката, която растенията композират, е много релаксираща. Как ботаниците установяват това – чрез специални устройства, които записват тяхната реакция към заобикалящата ги среда и начините на комуникация с нея. Записите са своеобразна мелодия и песен. Растенията са толкова чувствителни, че променят поведението си, ако има шум от машини или хора. Причината е, че това унищожава техните репродуктивни способности.

Невероятните им умения обаче не спират дотук. За да не умрат от глад, имат точно толкова запаси за през нощта, колкото са им необходими. Как обаче изчисляват колко време е това? Колкото и странно да звучи – чрез строги аритметични изчисления. Фитопланктоните, например, микроскопични морски растения, имат способността да се движат към светлината и да усещат хранителните вещества. Притежават уникална способност да усещат появата на зоопланктон и да избягват фаталната среща с него. Растението берберис пък изхвърля семената си, за да се предпази от инфекция с паразити. Структурната памет на това уникално растение разпознава външна и вътрешна среда и реагира на промени.

От години учените работят върху въпроса дали могат светещите дървета да заменят в бъдещето уличните лампи, а растенията да се превърнат в източник на електричество? Някои от тях са убедени, че при минимални структурни промени в генетичния им код, растенията биха се превърнали в естествени източници на енергия. Невероятно, нали?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кой се крие зад псевдонима Кармен Мола и защо?

Как да бъдем по-енергични и жизнени чрез храната