in

За какво да следите, когато избирате гуми за електрически автомобил

Снимка: Nokian Tyres
Снимка: Nokian Tyres

Обикновено електрическите автомобили имат висока мощност и тежат повече от автомобилите с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) заради батериите. Това задава специфични изисквания за техните гуми. Когато купувате зимни гуми за електрически автомобил, е нужно да вземете решението си основно на база условията на шофиране.

Съществува широко разпространена заблуда свързана с по-бързото износване на гумите при електрическите автомобили. Въпреки че електрическите коли имат много мощност и висок въртящ момент, те не износват гумите повече, дори напротив.

Шофирането цяла зима маха по-малко от 1мм от гумите

„Гумите на един съвременен електрически автомобил ще се износят по-бавно отколкото при автомобил с ДВГ. Това се дължи предимно на добрия контрол на сцеплението. Системите за подпомагане на водача, намаляват приплъзването, използвайки бързото адаптиране на електродвигателя. Системата е много по-бърза отколкото при ДВГ автомобилите, където е базирана на употреба на спирачки и ограничаване на оборотите на двигателя. Стилът на шофиране остава основният фактор за износване на гумите, затова експлоатационният живот се определя предимно от шофьора“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа.

За какво да следите, когато избирате гуми за електрически автомобил

Когато избирате гуми за хибриден или електрически автомобил, има три основни критерия, за които да следите и те са: безопасност, ниско съпротивление при търкаляне и ниско ниво на шум. Ниското съпротивление при търкаляне удължава пробега на автомобила.

Освен, че са по-тежки и имат по-висок въртящ момент, електрическите автомобили са по-тихи. Поради това не е изненадващо, че водачите на електрически коли търсят гуми с ниско ниво на шума, за да подобрят комфорта при шофиране. Етикетите за гуми на ЕС предоставят удобна информация относно нивото на шум на гумата и съпротивлението ѝ при търкаляне, улеснявайки потребителя при сравнение на различни модели.

По-ниското съпротивление при търкаляне увеличава пробега на автомобила. А колкото по-голям пробег измине, толкова по-малко електрическа енергия е нужна, което води до по-екологичен транспорт. Ползите за околната среда са сред основните предимства, които светът се надява да види от по-широката употреба на електрически автомобили.

Въртенето на гуми веднъж през зимата е полезно

Продуктовият мениджър на Nokian Tyres съветва да наблюдаваме износването на гумите и да следим за налягането през зимата. Това удължава експлоатационния живот на вашите гуми. „Ако колата ви не е със задвижване и на четирите колела, е нужно да следите за разликите в износването на движещите колела и свободно въртящите се. Полезно правило, което можете да прилагате е да въртите гумите когато разликата в дълбочината на протектора надвиши два милиметра. Напълно достатъчно е да правите това веднъж всеки зимен сезон“, добавя той.

Продуктите на някои производители имат индикатор за безопасно шофиране (DSI), който можете да използвате, за да проверите бързо и лесно оставащата дълбочина на канала. Цифрите изчезват една по една с износването на гумата. Ако виждате различна цифра на предните и задните гуми, значи трябва да смените местата им.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Very Peri – цветът на 2022 година

5 упражнения за вътрешната част на бедрата