in

Защо „Squid Game“ стана най-гледаният сериал в света

Снимка: squidgame_netflix/Instagram
Снимка: squidgame_netflix/Instagram

Корейският сериал „Squid Game“ само месец след премиерата си се превърна в най-гледаният сериал в света. Какво се крие зад този успех и защо стана стана толкова популярен?

Той не е просто история за една игра, изпълнена с насилие. „Squid Game“ показва едни от най-болезнените теми за корейското общество, сред които е огромната пропаст между бедни и богати, трудният прием в престижните университети в страната, както и тежкият и трънлив път на избягалите от Северна Корея в търсене на по-добър живот.

Снимка: squidgame_netflix/Instagram
Снимка: squidgame_netflix/Instagram

465 души, които по собствено желание решават да се включат в игри за оцеляване, притиснати от кредитори, огромни дългове, болни родители, на които не могат да платят лечението. Те се борят за голямата награда от 39 млн. долара, но цената за това може да бъде животът им. Макар че в началото се отказват, тъй като правилата на играта позволяват ако ако мнозинството от участници се откаже, тя да спре, голяма част от хората се връщат отново в отчаяние да решат проблемите си.

Те участват в шест характерни за Южна Корея детски игри, но ако загубят, биват екзекутирани. Продукцията е заснета толкова интересно, а всеки епизод завършва така, че приковава вниманието на зрителя и той иска да гледа още и още.

Снимка: squidgame_netflix/Instagram
Снимка: squidgame_netflix/Instagram

Няколко епизода по-късно разбираме, че зад цялото това нещо стоят ВИП персони, които залагат пари на състезателите, както е при конните състезания. Продукцията представя света, такъв, какъвто е в действителност – бедните се борят на живот и смърт да оцелеят, а много богатите стоят отстрани и се забавляват.

„Squid Game“ не е първият сериал, който залага на сюжет, подобен на Big Brother, пълен с убийства и насилие. Това, което обаче наистина грабва зрителя, е начинът, по който са представени участниците, техните истории и възможността им за втори шанс. В среда на насилие и страх, те имат възможност да осъзнаят грешките си и да се борят за оцеляване.

Снимка: squidgame_netflix/Instagram
Снимка: squidgame_netflix/Instagram

Бавното разплитане на мистерията и постоянното напрежение, в което е зрителят, докато гледа епизодите от първи сезон, е една от основните причини за популярността на „Squid Game“. „Кои герои ще загубят живота си, в кой момент и в коя игра, по какъв начин? Кой организира игрите и с каква цел“? Тези въпроси не спират да ни тормозят през цялото време. А главните герои, сред които комарджия, провален банкер, обирджийка, дребен гангстер, неприятна и злобна леля, приковават още повече вниманието. Дори в един момент започват ни стават симпатични, колкото и неприятно да е първото ни впечатление за тях.

След невероятния успех на сериала, интересът към корейското кино нарасна още повече. Влиянието на корейската култура в световен мащаб се засили и след наградата „Оскар“ за филма „Паразит“, но голяма част от този успех се дължи и на поколението Z, което горещо прегърна идеята за корейски кино звезди, изпълнители, сериали. Не по-малко е влиянието и на социалните мрежи. Само в TikTok #Squid Game е използван в над 22,8 млрд. публикации.

Loading

  • Как бихте определили сюжета на сериала?

    • Добър
    • Много добър
    • Прекалено много насилие

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Виктор Юго – колко странен може да бъде един велик творец

Жеравна – селото, което пази съкровищата на България