in

Защо Купидон е символът на Свети Валентин?

Свети Валентин Купидон

Днес е Денят на влюбените, а вече от поне месец навсякъде виждаме сърчица, рози и Купидон. По витрините на магазините, на почти всяка картичка за Свети Валентин и навсякъде около нас срещаме крилатото бебе, носещо лък и стрели, което се е превърнало в символ на днешния празник.

Свети Валентин

Въпреки голямата популярност на този герой, всъщност не знаем много за него. Продължете да четете, за да разберете защо Купидон е бебе, защо има крила, кога и как се е превърнал в символ на празника на влюбените и други любопитни факти.

Защо Купидон е бебе?

Купидон всъщност е интерпретация на Ерос, гръцки бог на любовта. В ранното изкуство и поезия той се появява като красив младеж, но през елинистичния период (323 г. пр.н.е. – 31 г. пр. н. е.) се превръща в пълничкото крилато бебе, което познаваме и обичаме днес.

„Представянето на Ерос като дете, подчинено на майка си, е начин за ограничаване на силата, която се смята, че любовта има над нас“, според д-р Катрин Конърс, професор по класически езици и литература във Вашингтонския университет.

Вероятно се чудите какво общо има гръцкия бог Ерос с Купидон? Всъщност, имат доста общо. Римляните интерпретират много гръцки митове и Ерос не е изключение. След като е приет от римската култура, той е преименуван на Купидон, което произлиза от думата за „желание“. Римляните запазват и по-новия образ на Ерос- този на бебе.

Купидон

Кой е богът Купидон?

Според римската митология, Купидон е дете на Меркурий, пратеник на боговете, и Венера, богинята на любовта.

Произходът на гръцкия Ерос е малко по-мрачен. Според някои митове, Ерос е създаден от Хаоса. Според древните гърци, Хаосът е мястото между небето и земята, което е в основата на всичко.

По-късно гръцката митология определя Ерос като син на Афродита, богинята на любовта и красотата. Въпреки че самоличността на баща му не е ясна, най-често се среща теорията, че Ерос е син на Арес, богът на войната.

Подобно на римския бог Купидон, Ерос също се свързвал с любовта и страстта, правел пакости и си играел с живота на хората, като ги пронизвал с омагьосаните си стрели.

Винаги ли Купидон се е свързвал с романтиката?

Категорично не. Днес Купидон е един от най-емблематичните символи на любовта и романтиката, но това не винаги е било така.

В оригиналните гръцки митове Ерос си играе с емоциите както на боговете, така и на смъртните, и то не винаги по най-добрия начин. В една от историите той накарал бог Аполон да се влюби в нимфата Дафне, която всъщност презирала Аполон.

В други случаи любовната история, породена от Ерос, става опасна, а тази мрачна нишка в митовете води до майката на гръцкия бог, Афродита. В някои варианти на легендата, Афродита завиждала на простосмъртна жена на име Психея и подмамила Ерос да ѝ направи заклинание. Историята опредлено няма щастлив край.

Ерос и Психея

Така че Купидон не винаги е бил положителен герой.

Защо има крила?

Историците виждат крилете на Купидон като символ. Гръцкият Ерос също е изобразяван с крила, а според д-р Конърс крилете символизират колко мимолетна е любовта.

Днешният Купидон е препратка както към боговете Ерос и Купидон, така и към любимата на Ерос- Психея. Понякога Ерос е изобразяван заедно с жена с криле- това е любимата му. Името на красивата Психея е и гръцката дума за „душа“ и „пеперуда“, по което може да се съди, че са приемали душата като крилато същество.

Как Купидон се е превърнал в символ на Свети Валентин?

От векове 14 февруари се свързва с романтиката и любовта. Заедно с шоколадовите бонбони, плюшените мечета и балоните във формата на сърца, пухкавото летящо бебе с ангелско лице просто се вписва в идеята на празника.

Въпреки сложното минало на Ерос и бог Купидон, сегашният Купидон се приема като добронамерен измислен герой, който събира хората, на които им е писано да бъдат заедно.

  • Празнувате ли Свети Валентин?

    Свети Валентин
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Свети Валентин

5 причини да не харесваме Свети Валентин

Марти Жиронел

Марти Жиронел пред Oshte.bg: Вярвам в хората и мечтите им