in

Защо Купидон е символът на Свети Валентин?

Свети Валентин Купидон

Днес е Денят на влюбените, а вече от поне месец навсякъде виждаме сърчица, рози и Купидон. По витрините на магазините, на почти всяка картичка за Свети Валентин и навсякъде около нас срещаме крилатото бебе, носещо лък и стрели, което се е превърнало в символ на днешния празник.

Свети Валентин

Въпреки голямата популярност на този герой, всъщност не знаем много за него. Продължете да четете, за да разберете защо Купидон е бебе, защо има крила, кога и как се е превърнал в символ на празника на влюбените и други любопитни факти.

Защо Купидон е бебе?

Купидон всъщност е интерпретация на Ерос, гръцки бог на любовта. В ранното изкуство и поезия той се появява като красив младеж, но през елинистичния период (323 г. пр.н.е. – 31 г. пр. н. е.) се превръща в пълничкото крилато бебе, което познаваме и обичаме днес.

„Представянето на Ерос като дете, подчинено на майка си, е начин за ограничаване на силата, която се смята, че любовта има над нас“, според д-р Катрин Конърс, професор по класически езици и литература във Вашингтонския университет.

Вероятно се чудите какво общо има гръцкия бог Ерос с Купидон? Всъщност, имат доста общо. Римляните интерпретират много гръцки митове и Ерос не е изключение. След като е приет от римската култура, той е преименуван на Купидон, което произлиза от думата за „желание“. Римляните запазват и по-новия образ на Ерос- този на бебе.

Купидон

Кой е богът Купидон?

Според римската митология, Купидон е дете на Меркурий, пратеник на боговете, и Венера, богинята на любовта.

Произходът на гръцкия Ерос е малко по-мрачен. Според някои митове, Ерос е създаден от Хаоса. Според древните гърци, Хаосът е мястото между небето и земята, което е в основата на всичко.

По-късно гръцката митология определя Ерос като син на Афродита, богинята на любовта и красотата. Въпреки че самоличността на баща му не е ясна, най-често се среща теорията, че Ерос е син на Арес, богът на войната.

Подобно на римския бог Купидон, Ерос също се свързвал с любовта и страстта, правел пакости и си играел с живота на хората, като ги пронизвал с омагьосаните си стрели.

Винаги ли Купидон се е свързвал с романтиката?

Категорично не. Днес Купидон е един от най-емблематичните символи на любовта и романтиката, но това не винаги е било така.

В оригиналните гръцки митове Ерос си играе с емоциите както на боговете, така и на смъртните, и то не винаги по най-добрия начин. В една от историите той накарал бог Аполон да се влюби в нимфата Дафне, която всъщност презирала Аполон.

В други случаи любовната история, породена от Ерос, става опасна, а тази мрачна нишка в митовете води до майката на гръцкия бог, Афродита. В някои варианти на легендата, Афродита завиждала на простосмъртна жена на име Психея и подмамила Ерос да ѝ направи заклинание. Историята опредлено няма щастлив край.

Ерос и Психея

Така че Купидон не винаги е бил положителен герой.

Защо има крила?

Историците виждат крилете на Купидон като символ. Гръцкият Ерос също е изобразяван с крила, а според д-р Конърс крилете символизират колко мимолетна е любовта.

Днешният Купидон е препратка както към боговете Ерос и Купидон, така и към любимата на Ерос- Психея. Понякога Ерос е изобразяван заедно с жена с криле- това е любимата му. Името на красивата Психея е и гръцката дума за „душа“ и „пеперуда“, по което може да се съди, че са приемали душата като крилато същество.

Как Купидон се е превърнал в символ на Свети Валентин?

От векове 14 февруари се свързва с романтиката и любовта. Заедно с шоколадовите бонбони, плюшените мечета и балоните във формата на сърца, пухкавото летящо бебе с ангелско лице просто се вписва в идеята на празника.

Въпреки сложното минало на Ерос и бог Купидон, сегашният Купидон се приема като добронамерен измислен герой, който събира хората, на които им е писано да бъдат заедно.

Loading

  • Празнувате ли Свети Валентин?

    Свети Валентин
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Свети Валентин

5 причини да не харесваме Свети Валентин

Марти Жиронел

Марти Жиронел пред Oshte.bg: Вярвам в хората и мечтите им