in

Завинаги на 27: Джанис Джоплин – когато си торнадо от емоции, животът не прави компромиси 

Снимка: Уикипедия

Тя се превръща в поредния член на фаталния „Клуб 27“ – хора на изкуството, отишли си на тази възраст. В него са и Кърт Кобейн, Джими Хендрикс, Джим Морисън, Димитър Воев, Ейми Уайнхаус. Тя обича живота, музиката, крайностите, не се плаши от препятствия, а такива съдбата ѝ поднася. Онези, които са присъствали на нейни концерт, си спомнят, че е вибрирала заедно с всяка струна, дъска от сцената и лъч от прожектор. Вечната Джанис Джоплин, която не си позволи да направи нито един компромис със себе си! Кралицата на песента, торнадото от емоции!

Тормоз

Родена е на 19 януари 1943 г. в Порт Артър, щата Тексас. По онова време е малко проспериращо градче. Още от малка се отличава от всички, а музиката става неин отдушник за всичко. Семейството, в което идва на този свят, е средностатистическо – баща ѝ е инженер, а майка ѝ – архивар в колеж, имат три деца.

Тормозът идва от гимназията. Джанис е подложена на непрестанен словесен терор – тъй като е била по-пълничка, съучениците ѝ я наричат „прасе“ и „дебелана“. Страда и от младежко акне, което налага дори и хирургическа интервенция заради многото белези. Децата обаче се възползват, за да покажат превъзходство – прибавят към обидните епитети и „особнячка“, „фенка на негри“, „пъпчивата“.

„Просто не се вписвах в училище. Четях, рисувах, мислех. Не мразех чернокожите”, споделя по-късно Джоплин. Вероятно тормозът и лошите спомени са в основата на проблемите на Джанис, които я тласкат по-късно към наркотиците. А когато си до такава степен чувствителен, когато дори и на по-късна възраст не успяваш да овладееш торнадото от емоции, животът е безкомпромисен. Малко или много, човек трябва да е обран във всички светове, които обитава и в тези, които споделя с другите. „Въпрос на оцеляване“, биха казали прагматиците. „Цени личното пространство“, биха посъветвали романтиците.

Музиката и талантът

Джанис се увлича по блус и соул музиката, нейните идоли са Одета, Лед Бели, Беси Смит, Отис Рединг, Тина Търнър, Ета Джеймс. Известно време дори Джоплин изпълнява фолк блус в заведения из Тексас и Сан Франциско, след което се запознава с членовете на психеделичната рок група Big Brother and the Holding Company. Именно тогава решава да се реализира като соло артист.

Зависимост

Но и тогава зависимостта ѝ към хероина става непреодолима. Има дни, в които тя харчи повече от хиляда долара, за да се снабди с опити. Няма връщане назад, червената черта е премината и въпреки опитите на близки и приятели да я спасят, порокът на талантливата певица взима превес. На 4 октомври 1970 г. Джоплин е открита мъртва в хотелската си стая в Холивуд. Официалната причина за смъртта е свръхдоза хероин, най-вероятно придружена от изпито голямо количество алкохол.

Остават думи и песни:

„Всеки се бори, за да защити малките си чувства“.

„Сякаш сме толкова близо до това да сме истински, добри, открити и даващи. Но не сме. Няма и да бъдем“. 

„Не прави компромиси със себе си. Ти си всичко, което имаш“.

„Ще купонясвам, докато съм на тази земя. Ще взема всичко днес и сега. Не знам къде ще съм след 20 години, така че смятам да продължавам да прекалявам, защото ако започна да пестя и съхранявам части от себе си, няма да остане нищо за самата Джанис“.

Признания

Когато е на върха на кариерата си, Джоплин става известна като „Кралицата на психоделичния соул“, но за приятелите ѝ тя е просто Пърл („перла“). Списание Rolling Stone я поставя под номер 46 в класацията си „100-те най-велики творци за всички времена“ през 2004 година, както и под номер 28 на класацията „100-те най-велики певци на всички времена“. През 1995 година влиза в Залата на славата на рокендрола.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1.7k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Курбан“ – кой и как промени визията на Тирана

Федерико Фелини: Живейте сферично – в много посоки