in

„Животът на Брус Ли“ – Дракона, който надмина себе си

Почитан като полубог след смъртта си, дискриминиран приживе, Брус Ли има кратък, но по-вдъхновяващ живот от която и да е роля, играл на екрана. Митове и легенди витаят около покровителя на кунгфуто и неговата кончина, настъпила преждевременно, когато е само на 32, и потопила милиони в скръб. Кой в действителност е Брус Ли отвъд поетичния разказ за Малкия дракон, превърнал източните бойни изкуства в световен феномен?

През 2023-а се навършват 50 години от раздялата на света с легендарния актьор

Въпросите около него най-после са развенчани в „Животът на Брус Ли“ – първата му пълна биография, която излезе и у нас. Журналистът и писател Матю Поли посвещава десет години на задълбочения труд и се уповава на стотици интервюта със семейството, приятели и бизнес партньори на Ли. Изданието съдържа непубликувани снимки, пълна филмография на звездата и други допълнителни материали.

„Животът на Брус Ли“ изгражда сложен, човешки портрет на иконата Ли, гмуркайки се дълбоко в неговите детство, кариера и наследство. Зависимостта му от опиум превръща Брус в проблемен тийнейджър, който е на крачка от затвора. Той демонстрира много от класическите симптоми на дете с наркозависим родител: агресия, недоверие към авторитети и болезнена нужда да държи нещата под контрол. Описват го като водач на банда, който защитава по-слабите, но Малкия дракон е и разбойник, който се конфронтира с учители и ученици и тества бойните си умения върху тях.

Изгонен от гимназията, в крайна сметка Ли е изпратен в Америка, за да се поправи

И в страната на възможностите от учител по бойни изкуства той става личен инструктор на филмови звезди като Джеймс Кобърн и Стив Маккуин. Но и те са само спирка по пътя към неговата главна цел в живота – да бъде първата и най-скъпо платена източна суперзвезда в САЩ. Новата биография проследява борбите му в осъществяването на тази мечта. Разочарованията включват редица прослушвания, на които Дракона се проваля заради произхода си.

Последната глава от живота на Брус е кулминация на неговите грандиозни усилия. Смъртта му на 32 години, точно преди излизането на първия му англоезичен филм, и до днес е обвита в мистерия. Авторът Матю Поли дава изцяло нов поглед върху неочакваната гибел на боеца и достоверно обяснение за последвалото разследване. През 2020 г. биографията е екранизирана във филма Be Water, който е номиниран за най-добра документална лента на Sundance Film Festival.

Влиянието на Брус Ли не е само в сферата на бойните изкуства. Той сближава културата на далечния Изток и Запада и разбива стереотипа за азиатските мъже. Преди да си отиде, в света има по-малко от 500 школи по бойни изкуства, а поради популярността му в края на 90-те години само в САЩ тренират над 20 милиона души. Отвъд числата, Ли преобръща традициите в сферата – той става кръстникът на смесените бойни изкуства и променя начина, по който се хореографират и заснемат бойните сцени.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ейми Уайнхаус

Ейми Уайнхаус – момичето с голям талант и много демони

фондьотен

7 начина фондьотенът ви да изглежда като втора кожа