in

„Животът на Брус Ли“ – Дракона, който надмина себе си

Почитан като полубог след смъртта си, дискриминиран приживе, Брус Ли има кратък, но по-вдъхновяващ живот от която и да е роля, играл на екрана. Митове и легенди витаят около покровителя на кунгфуто и неговата кончина, настъпила преждевременно, когато е само на 32, и потопила милиони в скръб. Кой в действителност е Брус Ли отвъд поетичния разказ за Малкия дракон, превърнал източните бойни изкуства в световен феномен?

През 2023-а се навършват 50 години от раздялата на света с легендарния актьор

Въпросите около него най-после са развенчани в „Животът на Брус Ли“ – първата му пълна биография, която излезе и у нас. Журналистът и писател Матю Поли посвещава десет години на задълбочения труд и се уповава на стотици интервюта със семейството, приятели и бизнес партньори на Ли. Изданието съдържа непубликувани снимки, пълна филмография на звездата и други допълнителни материали.

„Животът на Брус Ли“ изгражда сложен, човешки портрет на иконата Ли, гмуркайки се дълбоко в неговите детство, кариера и наследство. Зависимостта му от опиум превръща Брус в проблемен тийнейджър, който е на крачка от затвора. Той демонстрира много от класическите симптоми на дете с наркозависим родител: агресия, недоверие към авторитети и болезнена нужда да държи нещата под контрол. Описват го като водач на банда, който защитава по-слабите, но Малкия дракон е и разбойник, който се конфронтира с учители и ученици и тества бойните си умения върху тях.

Изгонен от гимназията, в крайна сметка Ли е изпратен в Америка, за да се поправи

И в страната на възможностите от учител по бойни изкуства той става личен инструктор на филмови звезди като Джеймс Кобърн и Стив Маккуин. Но и те са само спирка по пътя към неговата главна цел в живота – да бъде първата и най-скъпо платена източна суперзвезда в САЩ. Новата биография проследява борбите му в осъществяването на тази мечта. Разочарованията включват редица прослушвания, на които Дракона се проваля заради произхода си.

Последната глава от живота на Брус е кулминация на неговите грандиозни усилия. Смъртта му на 32 години, точно преди излизането на първия му англоезичен филм, и до днес е обвита в мистерия. Авторът Матю Поли дава изцяло нов поглед върху неочакваната гибел на боеца и достоверно обяснение за последвалото разследване. През 2020 г. биографията е екранизирана във филма Be Water, който е номиниран за най-добра документална лента на Sundance Film Festival.

Влиянието на Брус Ли не е само в сферата на бойните изкуства. Той сближава културата на далечния Изток и Запада и разбива стереотипа за азиатските мъже. Преди да си отиде, в света има по-малко от 500 школи по бойни изкуства, а поради популярността му в края на 90-те години само в САЩ тренират над 20 милиона души. Отвъд числата, Ли преобръща традициите в сферата – той става кръстникът на смесените бойни изкуства и променя начина, по който се хореографират и заснемат бойните сцени.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ейми Уайнхаус

Ейми Уайнхаус – момичето с голям талант и много демони

фондьотен

7 начина фондьотенът ви да изглежда като втора кожа