През есента има ябълки в изобилие. Всички знаем израза „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“, но освен хапването на сурови ябълки, можем да добавим тези сладки плодове и към десертите си. Ябълките са много полезни, независимо от формата, под която ги консумираме. Ето как да приготвите вкусен есенен ябълков пай с пекани:
Необходими продукти:
- 325 грама брашно
- 1 1/2 ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 230 грама масло
- 5-6 с. л. студена вода
- 5-6 големи ябълки
- 3/4 ч. пекани
- 3/4 ч. захар
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. ванилия
Начин на приготвяне:
Разбъркайте добре брашното, захарта и 1 ч. л. сол. Добре е брашното да бъде пресято, за да стане тестото по-пухкаво.
Добавете маслото към брашното и внимателно разбъркайте с ръка, докато маслото омекне.
Започнете да добавяте по малко студена вода и да месите.
Когато се образува тесто, увийте го с фолио и го сложете в хладилника за един час.
Измийте, обелете и нарежете ябълките. Сложете ги в купа, заедно с пеканите и поръсете със захарта и 1/2 ч. л. сол. Полейте ги с лимоновия сок и добавете ванилията. Разбъркайте добре.
Извадете тестото от хладилника и го разточете. Отрежете малко парче от него, което ще използвате за лентите, които се слагат върху плънката.
Разточете останалото тесто и го сложете във форма за пай или тава. Поставете го така, че малко от него да виси извън тавата.
Изсипете пълнежа върху подготвеното тесто. Висящият край на тестото ще покрие част от плънката.
От малкото парче тесто изрежете дълги ленти и ги наредете върху пая, като ги кръстосвате (подобно на решетка).
Печете около час и половина, до златисто, в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Оставете да изстине добре преди да сервирате.
-
Обичате ли ябълкови десерти?
-
Да
-
Не
-