in

Емблематичната битка между Форд и Ферари на „Льо Ман“

ферари

Високи скорости, издръжливост и мощен рев на двигатели. Състезанието „24 часа на Льо Ман“ е институция, в която вече десетилетия наред мерят сили най-умелите пилоти с най-бързите коли. В началото на 60-те години безспорни лидери са непобедимите автомобили на „Ферари“. Дали може някой да се изправи срещу тях?

„Дяволски бързи. Форд срещу Ферари в битката за скорост и слава на „Льо Ман“ от Ей Джей Бейм описва напрегнатото съревнование между Хенри Форд II и Енцо Ферари за господство на автомобилната сцена в средата на 60-те години на миналия век. Бруталната и едновременно с това вълнуваща история излезе и на български. Книгата пренася читателя в свят на бързи коли и страховити рискове.

Собствениците на автомобилни компании залагат имената и авторитета си, а пилотите – самия си живот. В основата на романа е подготовката на „Форд Мотър Къмпани“ и „Ферари“ за състезанията на Льо Ман през 60-те години. Ей Джей Бейм не се ограничава върху описание единствено на 24-часовите надпревари, а прави много повече – рисува вълнуващата картина на автомобилния спорт, навлизайки в дълбочината на историята му. От фактите авторът изгражда завладяващ разказ, който кара дори незапознатите с автомобилния спорт да тръпнат в очакване на развръзката.

Историята

В началото на 60-те години „Форд Мотър Къмпани“ изостават от доскорошната си лидерска позиция на американския автомобилен пазар. Хенри Форд II наследява именития си дядо и знае, че трябва да направи нещо, за да възвърне славата на семейната империя. По същото време от другата страна на Океана Енцо Ферари вече се е превърнал в жива легенда със своите стилни автомобили, създадени да печелят състезания. Той обаче е изправен пред предизвикателство – макар автомобилният спорт по това време да е наистина опасно занимание, колите на „Ферари“ прекалено често отвеждат пилотите си към смъртта им и собственикът на компанията е наричан „убиец“.

И за двамата индустриалци състезанието „24-часа на Льо Ман“ е битка за имидж – Ферари да опази доминацията си, а Форд да го измести. Залогът е голям, а задачите пред тях – изключително трудни. Заедно с младия визионер Лий Якока и бившия шампион на „Льо Ман“ – Карол Шелби, Хенри Форд II успява да претвори компанията си и да създаде кола, която има потенциала да победи „Ферари“ – властелинът на европейските писти, и да направи нещо, което американски автомобил не е постигал до този момент: да покори „Льо Ман“.

„Дяволски бързи“ от Ей Джей Бейм не само блестящо документира съревнованието между две от най-знаковите имена в автомобилния спорт, но и представя вълнуващия свят на състезанията, които ускоряват пулса на зрителите и днес.

За автора:

Ей Джей Бейм, роден през 1971 година, е американски писател, журналист и специалист по публична реч. Редовен автор е на „Уолстрийт Джърнъл“, а негови статии са публикувани още в „Ню Йорк Таймс“, „Уошингтън Поуст“ и редица други престижни издания. Бейм е носител на наградата „Кен Пърди“ за най-добро писане на автомобилна тематика. Има магистърска степен по литература от Нюйоркския университет.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Паста Качо е пепе

Паста „Качо е пепе“

Матера

Матера – подземният град на пещерите