in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко ОМГОМГ СмяхСмях

Дяволската пътека – едно от най-екстремните приключения в Родопите

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Дяволската пътека е едно от онези кътчета в Родопите, които ще ви създадат много и различни емоции – страх, възхищение, любов и респект към природата. Определено си заслужава да изминете този маршрут и да се насладите на всяка една гледка, мостче, скала.

За Дяволската пътека може да тръгнете от две места – от с. Борино или откъм Буйновското ждрело. Независимо дали ще изберете краткия или дългия маршрут, със сигурност ще останете доволни от преживяването. Ние избрахме краткия маршрут, който отнема около два часа и решихме да тръгнем от с. Борино. И от двете места можете да направите краткия поход, дългият отнема около 4 часа.

Точно преди Борино има табела, при която трябва да направите ляв завой и малко след това ще се озовете на един паркинг, от който започва вашата разходка. След около километър ходене ще минете по дървено мостче, след което трябва да изберете кой маршрут ще изминете – краткия или дългия (Малък кръг – 3,8 км и Голям кръг – 10,2 км).

Ние продължихме направо и ходихме около 15-20 минути преди да се озовем пред скалния феномен Дяволски мост. Пътят през горичката е приятен и не много стръмен в началото, а след това се стеснява и става все по-екстремен.

Пристигайки пред Дяволския мост, човек може да остане без дъх. Този красив скален феномен представлява скална арка с височина около 18 метра над водата. Ако се страхувате от височини, може да заобиколите моста и да не минете по него, но ако не е така, определено трябва да изживеете това удоволствие.

Стълбите са тесни и стръмни, но това не е най-екстремната част от екопътеката. След като преминете през моста, има няколко пейки, на които можете да си починете и да се насладите на красивите гледки, които трудно могат да се пресъздадат на снимки.

Преди да стигнете до скрития водопад, ще минете през още приятни местенца, на които може да си направите почивка, да хапнете (ако си носите храна) и след това да продължите към истинското приключение.То започва след още около 15 – 20 минути ходене. През това време ще преминете през няколко дървени мостчета над реката и ще се озовете на най-екстремната пътека.

Тя представлява много дълга и стръмна стълба, закрепена за отвесна скала. За да видите скрития водопад, трябва да слезете по нея и да се абстрахирате от факта, че под краката ви се намира огромна пропаст.

Слизането по стълбата е истинско приключение. Интересно е как е построено цялото това нещо, тъй като височините са наистина респектиращи. Най-високата точка на маршрута е 1356 м.

Маршрутът е подходящ за хора, които нямат страх от височини и проблеми с вестибуларния апарат. Тези, които имат, могат да не слизат по стълбите, а само да им се насладят отгоре и след това да се върнат по същия път.

След като видите скрития водопад, маршрутът продължава, като трябва да завършите кръга и да се върнете до паркинга при с. Борино, ако сте оставили колата си там. Ако сте много изморени, може да слезете при входа откъм Буйновското ждрело и да си наемете джип или кола, които да ви откарат до вашата кола. Цената на услугата е 30 лв. Другият вариант е да направите по-дълга почивка и да се върнете по обратния път до паркинга.

Loading

  • Харесва ли ви маршрутът на Дяволската пътека?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как сиропиталище продава деца – скандалната история в „Преди да станем твои“

Снимка: Instagram/Stefano Ricci

Историята на Stefano Ricci – модната къща, която облича милионерите