in

До Лас Вегас и обратно с „Чамкория“

Захари Бахаров заминава за Лас Вегас, където на 18 октомври ще изиграе моноспектакъла „Чамкория“ в „West Las Vegas Library Theater“ от 19:30 часа местно време. Спектакълът е по книгата на Милен Русков (публикувана през 2017 г.), а режисьор е Явор Гърдев. Героят на Бахаров – Славето (бай Славе) е един от малкото шофьори на омнибус през 20-те години в София, който по стечение на  професията си се забърква в големите епизоди на времето: белия терор, дейността на анархисти, македонисти, комунисти и други политически фактори. Представлението представя тънката граница между българщината и поемането по правия път. Спектакълът е събитие у нас още с появата си, а билети за него трудно се намират.

Със сигурност омнибусът ще ви закара в миналото на България – през 20-те години на миналия век, в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Бай Славе не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

„Дълго се опитвах да убедя Русков да се заеме с драматизацията, но той искрено даде да се разбере, че не се интересува да пише пиеси“, разказа пред BG Voice режисьорът Явор Гърдев. Той получава и тетрадката със записки на автора като помощ за своята задача – да събере от тези 650 страници екстракт на историческия контекст и характера на героя, който гледа на себе си и света през очилата на здравословната насмешка.В момента режисьорът Виктор Божинов подготвя филм по книгата.

А дали живеем ли и ние, подобно на бай Славе, в един криволичещ, старателно поддържан и вечно пътуващ омнибус, пълен със спомени и мечти – Захари Бахаров ще разкаже и в Лас Вегас през октомври. Явор Гърдев приканя с анотацията: „Качете се на омнибуса за Чамкория, за да се върнете назад във времето, да попътувате до стария планинския курорт и да чуете лично от шофьора Бае Славе всичко по всички лични и интимни въпроси, всичко по всички семейни и родови въпроси, всичко по всички комшийски, квартални и градски въпроси, всичко по всички балкански, регионални, международни и геополитически въпроси, всичко по всички партийни, политически, военни, дипломатически и държавни въпроси, всичко по всички технически, исторически, природонаучни, автомобилостроителни, естествонаучни, философски, животновъдни, кинематографически, културни и обществени въпроси, както и не на последно място – всичко по всички галактически и вселенски въпроси. Спектакълът съдържа и моменти на словесно откровение, поради което не се препоръчва за лица под 16 години“.

През 2018 година Захари Бахаров получи наградите „Аскеер“ и „Икар“ за водеща мъжка роля в „Чамкория“. Носител е и на наградата на Съюза на артистите в България за силно актьорско присъствие, както и на наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Явор Гърдев и Захари Бахаров печелят наградите за режисура и главна мъжка роля от Националния фестивал на малките театрални форми – Враца. Светослав Кокалов и Захари Бахаров са носители на наградите за сценография и главна мъжка роля от Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ – Шумен. Светослав Кокалов има и номинация за „Икар“ за сценография.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.6k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Паоло Нани – клоунът, който вижда света различно

Война

Войната е изходът на страхливците от проблемите на мира ~ Томас Ман