in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СмяхСмях СладкоСладко

Боян Пенев – голямата любов на Дора Габе и Елисавета Багряна

Снимки: Instagram

Две големи имена на българската литература Елисавета Багряна и Дора Габе си съперничат не за един, а за цели петима мъже. Но един от тях е по-специален и белязва съдбите и на двете.

Бракът на Дора Габе и Боян Пенев

Първата любов на Дора Габе е Пейо Яворов, с когото се среща когато е само на 17 години. Именно той ѝ помага да направи своите първи крачки в литературата. През 1908 г. Габе се запознава с неговия приятел Боян Пенев – литературен историк и критик, писател, поет, музикант. Двамата се влюбват и се женят през 1909 г. Малко след това той става преподавател в Софийския университет, а Габе все още учи.

В началото на брака им тя забременява, но професорът я моли да направи аборт, тъй като все още не са готови за деца. След това до края на живота си Габе така и не става майка.

Боян Пенев бил обаятелен мъж и харесван от студентките си. Двамата въпреки това успяват да запазят връзката си, докато в живота им не се появява съпругата на проф. Любомир Милетич – Олга. Дора Габе изпада в депресия и се прибира за два месеца у дома в Добруджа, за да забрави Пенев. През 1918 г. майка му умира и той спешно вика Габе и я моли да се върне при него. Двамата отново се събират и заминават за Полша, където професорът трябва да чете лекции.

Там връзката им окончателно се разпада, след като Дора Габе се влюбва в свой полски колега, а Боян Пенев в местна красавица. Двамата толкова се отчуждават, че когато се прибират в България се разделят окончателно, но не се развеждат.

Боян отново възобновява отношенията си с Олга и през 1922 г. тя му ражда момче, което доскоро всички смятаха за син за съпруга на Олга – Никола Балабанов. След смъртта на Дора Габе обаче е намерена снимка, на гърба на която тя собственоръчно е написала „Синът на Боян“.

Срещата на Багряна и Пенев

Въпреки широко разпространяваните слухове, че Багряна отмъква мъжа на своята приятелка Дора Габе, това не е така. Елисавета Багряна и Боян Пенев се запознават в дома на Начо Букурещлиев и Маня Милетич. По това време Багряна е омъжена за царския офицер Иван Шапкарев, от когото има син. Бракът ѝ с Шапкарев не е щастлив, той прекалено много я ревнувал от артистичните ѝ занимания. Тя се криела да пише стихове, а след като среща Боян Пенев решава окончателно да се изнесе от дома си.

Двамата искали да сключат брак, но първо трябвало да приключат бракоразводните им дела. Месец преди разтрогване на брака между професор Боян Пенев и Дора Габе, той внезапно умира и тя завинаги остава негова съпруга. Тя не присъства на погребението му, тъй като е в чужбина. Той е изпратен от последната си любов Елисавета Багряна.

Те остават приятелки за цял живот

Въпреки, че двете не веднъж се влюбват в един и същи мъж, те остават приятелки за цял живот и доживяват до дълбока старост. Дора Габе си отива от този свят през 1983 г. на 95 години, а Елисавета Багряна през 1991 г. на 97 години.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как брандът на Ким Кардашиян Skims удвои стойността си за година

Бюти индустрия

10 тайни на бюти индустрията