in

Добрите примери: Тони Ринаудо – спасителят на Африка

Историята на австралийския агроном Тони Ринаудо е повече от вдъхновяваща. До такава степен, че си повтаряш колко невероятен е светът, имайки такива хора. През 2018 година за делото си той получава алтернативна Нобелова награда – призът Right Livelihood. Удостоен е заради революционния си метод, който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. Тони Ринаудо прокарва път не само към събуждането на различни дървесни видове, но и към надеждата за по-добър живот на местното население. Успява да върне вярата и да осигури препитанието на немалко африкански общности, като им предоставя метод за култивация, помагащ да се развиват дългосрочно и устойчиво, обучава ги и им помага в трудностите.

Документалният филм „Повелителят на горите“ разказва как агрономът открива начин да отглежда дървета в най-безплодните райони. В продължение на десетилетия той активира все още живите пънове и корени на дърветата, намиращи се… под земята. Точно така – под земята има паралелна гора, която само чака по-добри условия, за да се появи на повърхността. „Корените са се запазили живи в продължение на десетилетия, което е удивително“, разказва австралиецът.

Филмът засяга и глобални важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство, както и животът им в непрекъсната взаимозависимост. В израз на съпричастност към каузата на Ринаудо, „София филм фест“ посади своя гора. Първи на своето дърво в нея вдъхна живот именно носителят на „Оскар“ и „Златна палма“ Фолкер Шльондорф. Той е режисьор и сценарист на „Повелителят на горите“.

Макар методът на Тони Ринаудо за естествената регенерация на горите да е разработен преди 40 години в Нигер, днес се прилага в повече от 20 държави в Африка. Успехът му е огромен – отглежда дървета в сухи и деградирали земи, и то без да засади дори и едно.

Австралиецът заминава за континента, голям колкото САЩ, Европа и Китай, заедно със съпругата си, също агроном, както и с първия им син – по онова време едва на няколко месеца. Там се появяват на бял свят и останалите им три деца. Когато пристигат в западноафриканската държава виждат ужасяващи гледки, породени най-вече от нарастващото население, липсата на ресурси и крайната бедност. В Нигер изсичането на горите е довело до такова отмиване на почвата, че фиданките не могат да се вкоренят и са започват да намаляват. Тони Ринаудо обаче открива под земята мрежа от корени, която дава нови фиданки и която трябва само да се предпази, например от паша на кози.

„Ако дадем шанс на природата, тя сама ще се възстанови“, убеден е агрономът. И добавя, че при правилно менажиране, Африка би могла да изхранва целия свят.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Живко Петров: Егото е враг номер 1 на музиката

Проклятието на Текумзе: кой уби Ейбрахам Линкълн?