in

Добрите примери: Нирмал Пурджа, който покори всички 14 осемхилядника

Нирмал Пурджа, известен като Нимс или Нимсдай, е носител на множество световни рекорди в алпинизма. За негов най-голям успех се смята изкачването на всички 14 осемхилядника (върхове с височина над 8000 метра) за рекордното време от шест месеца и шест дни. Предишният рекорд е седем години, шест месеца и шест дни, който Нимс подобрява с цели седем години. Също така той е и първият, който достига върховете Еверест, Лхотце и Макалу в рамките на 48 часа, а през 2021 г., заедно с екип от девет други непалски алпинисти, завършва първото в историята зимно изкачване на К2.

Red Bull атлетът Нимс става световно известен и благодарение на стрийминг платформата Netflix, която продуцира документален филм за рекорда му. Лентата „Nothing is impossible“ излезе в края на 2021 година и предизвика сериозна полемика в света на алпинизма. „Усещането беше невероятно. Беше победа за всички – за всички, които мечтаят, за всички, които искат да отидат крачка напред“, написа тогава Нимс в социалните мрежи.

Преди да започне да се занимава с алпинизъм, Нимс е войник. Голяма част от живота му преминава в служба на Кралицата в корпуса на гурките, където прекарва шест години, а след това още десет години и в Британските специални части.

Нимс идва у нас на 8 юни. Ограничен брой билети могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim. „Нимс е уникален алпинист и атлет и отговаря напълно на разбирането ни, че няма невъзможни неща и, че за да успееш, трябва да си вярваш и никога да не спираш. Освен това той е силно ангажиран с природата, а ние сме си поставили за цел да сме първата транспортна компания в България, която да достигне операции с нулеви емисии. Много от колегите ни определят това като „Невъзможно“ и точно това е причината да поканим Нимс в България – невъзможното за него е просто един обикновен ден в планината, което е вдъхновяващо“, споделя Николай Рашков, оперативен директор на Eurospeed, по чиято покана Нимс идва в България.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реалност или легенда? 90 години от раждането на чудовището Неси

Неотразимата Одри Хепбърн и нейните житейски истини