in

Дисквалифицираха бг филма „Майка“ за Оскарите

майка

Българският претендент за „Оскар“ „Майка“ е дисквалифициран от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ. Тъжната новина съобщи във Facebook режисьорката Зорница София. В писмо от Академията, получено в Националния ни филмов център, се казва, че в „Майка“ има няколко минути повече английска реч от допустимите 50% за „международен филм“, в която категория той е изпратен да се състезава.

„Според тези сметки, не сме международен филм, въпреки международния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години“, възмущава се режисьорката. Тя припомня, че „никъде на сайта на Академията не се обяснява как точно се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с „времетраене“ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за „non-English speech“ тоест български, суахили и масайско наречие“, пише още Зорница София.

Тя припомня, че присъствието на английска реч в „Майка“ е обусловено от автентичната история на героинята, която отива да работи с изоставени деца в Кения, където по една случайност никой не говори български. „Филмът не е и американски, доколкото разбирам. Но според Академията не е и международен. Може да е извънземен“, иронизира режисьорката.

Формулировката „най-добър международен филм“ (Best International Feature) на наградите „Оскар“ съществува от 2020 г. Дотогава се избираше „най-добър чуждоезичен филм“ (Best Foreign Language Film), като критериите остават еднакви – променено е само наименованието. Целта на тази категория е да хвърли светлина върху по-малки и непопулярни кинематографии и езици, различни от доминиращия в индустрията английски. В редки случаи филми на италиански, френски, китайски и корейски са попадали и в основните състезателни категории, които поначало са „запазени“ за англоезичните филми (не само от САЩ). Понякога дори печелят, но за малките държави единственото поле за изява е чуждоезиковата категория.

От четирите игрални филма на Зорница София два са били избрани на национално ниво да ни представляват на „Оскарите“ – през 2005 г. в тази позиция бе дебютът й „Мила от Марс“. Тази година „Майка“ победи „В сърцето на машината“, „Петя на моята Петя“, „Борсови играчи“, „Меко казано“, „Шекспир като улично куче“, „φ 1.618“ и „Рибена кост“ във вътрешната селекция. Филмът бе избран от жури, водено от номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова.

Кандидатурите за „Оскар“ за чуждестранен филм се предават до 3 октомври, така че теоретично все още е възможно „Майка“ да бъде заместен от следващия в националното класиране филм (засега не е обявено кой е той).

Премиерата на филма на Зорница София у нас е на 24 септември във Варна, където ще се състезава на фестивала „Златна роза“. Следват участия на фестивалите във Варшава и Котбус. В София пък ще можем да го гледаме на 17 ноември в НДК, на откриването на „Киномания“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

мода

7 трика в облеклото, с които ще изглеждате по-млади

независимост

Честит ден на Независимостта!