in

Джон Атанасов – бащата на компютъра

Джон Атанасов
Снимка: Уикипедия

На 4 октомври 1903 година е роден човекът, създал първия електронен компютър в света – Джон Винсънт Атанасов. Големият учен с български корени е физик, математик и електроинженер. Роден е близо до Хамилтън, Ню Йорк. Баща му Иван Атанасов е родом от Бояджик, Ямболско. На 13-годишна възраст той и чичо му емигрират в Америка, като малко по-късно остава напълно сам. Трудно успява да завърши колеж, но малко след дипломирането си създава семейство с Ива Луцена Парди, която е от френско-ирландско потекло. Семейството се сдобива с осем деца – Джон-Винсент, Етелин-Зорка, Маргарет, Теодор, Ейвис, Реймънд, Мелва и Ървинг.

След раждането на Джон баща му продължава следването си задочно, дипломира се и работи като електроинженер на различни места в района на Хамилтън. През 1912 г. семейството се премества в град Брустър, щата Флорида. Тук Джон Атанасов завършва основно училище и проявява първите си технически способности в електротехниката.

Страстта на Джон Атанасов към електротехниката не е случайна

От майка си, която е учител по математика получава ценни знания в областта. Един ден баща му донася вкъщи сметачна линийка, която е новост сред инженерите по това време. Джон прочита упътването и е възхитен от възможностите ѝ. Скоро той започва да прави сложни изчисления, пресмята логаритми и тригонометрични функции, а интересът му към математиката се засилва. Интересува се от различните числови системи, включително и двоичната, която по-късно въвежда в своя компютър.

През 1970 г. бащата на компютъра посещава България и е награден с орден „Кирил и Методи I степен“, най-високото българско отличие за научни постижения. Пионерското дело на големия учен и изобретател бе отбелязано с най-високото отличие и на САЩ за технически постижения – „Националния медал на технологиите“, връчен му от президента Джодж Буш на 13 ноември 1990 г.

През последните години от живота си Джон Атанасов се радва на добро здраве, продължавайки творческата си дейност. Той се занимава със създаване на универсална азбука и език, които да позволяват лесна логическа обработка, както днес компютърните езици се доближават до универсалния език на математиката, най-точният начин за представяне и обработка на данни.

През 2003 г. по повод 100-годишнината от рождението на великия учен и изобретател в София е открит паметник на Джон Атанасов, намиращ се при сградата на Телефонната палата. От 1988 г. името на Атанасов кръжи и в Космоса – така е назован първият астероид, открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

тиква

9 рецепти с тиква от 9 кулинарни блогъри

антибактериални кърпички, мокри кърпички

8 пъти, в които не трябва да използвате антибактериални кърпички