in

Денят на велосипеда – първото пътуване с ЛСД

Снимка: Pixabay

Днес отбелязваме Световния ден на велосипеда. Той е известен с… първото съзнателно използване на наркотик. На 19 април 1943 г., откривателят на синтезирания наркотик ЛСД – швейцарският химик Алберт Хофман, умишлено и преднамерено инжектира в пръстите си незначително количество от наркотика, който е открил три дни по-рано. Забелязвайки промените в състоянието си, той предполага, че се разболял и тръгва от лабораторията към дома си с велосипед. Усещайки все повече действието на наркотика, той разбира какво е открил. Няколко дни по-късно описва експеримента, на който се подложил и възприятията си в бележки, на базата на които по-късно написва и книгата си „ЛСД – моето трудно дете“.

Въпреки че историята е леко налудничава, каузата на колоезденето си заслужава. Все повече европейци се качват на две колела, отегчени от висенето по спирките на градския транспорт и задръстванията в града. Този вид придвижване стана приоритет в много европейски столици, които искат да намалят автомобилния трафик. Велоалеите в България също се увеличават.

Използването на велосипед спестява пари. Също и време – с него можете да се промушвате между колите l задръстванията и да застанете начело на километричната верига. Велосипедът е по-здравословен – за половин час каране на колело, в зависимост от интензитета, можете да изгорите между 250 и 350 калории. Не на последно място сред позитивите е фактът, че придвижването с велосипед не отделя вредни емисии, за разлика от колата.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Безпрецедентно: „Времеубежище“ влезе в краткия списък за „Букър“

Изумителният Леонардо – извънбрачно дете, живот извън училище, гениалност