in

Грейс Кели – пътят от актриса до принцесата на Монако

грейс кели
Снимка: Уикипедия

Грейс Кели – принцесата на Монако, днес би навършила 93 г. Родена е във Филаделфия на 12.11.1929 година. Баща ѝ е шампион по гребане, но става милионер със строителните си фирми. Майка ѝ е първата жена треньор на отбора по атлетика на университета в Пенсилвания. Грейс е третото от четири деца и е кръстена на сестрата на баща си, която умира много млада.

Кариера

Грейс участва в училищни пиеси, често се снима като модел с майка си и сестра си. След гимназията решава да гони мечтата си да стане актриса в Ню Йорк. Записва се в Американската академия за драматични изкуства. Като студентка се снима в реклами на цигари и за кориците на списания като „Космополитън“ и „Редбук“.

През годините след Втората световна война Кели се мести в Холивуд, където се снима в 11 филма и участва в повече от 60 телевизионни продукции. Гари Купър я открива, когато тя снима първия си филм – „Четиринадесет часа“ (1951).

Грейс се снима във филми на Алфред Хичкок и си партнира на Франк Синатра, Бинг Кросби, Кларк Гейбъл и Гари Купър. През 1954 г. печели наградата на Американската филмова академия „Оскар за най-добра женска роля“ за ролята си във филма „Провинциалистката“.

2 млн. зестра

На следващата година се запознава с 31-годишния тогава принц Рение ІІІ от Монако. След като получава 2 милиона зестра от семейството, на 5 януари 1956 година принц Рение моли Грейс да се омъжи за него. Двамата минават под венчилото четири месеца по-късно, на 18 април 1956 година. Сватбата е гледана от над 30 милиона души по цял свят. Грейс Кели става Принцеса Грейс от Монако.

Грейс ражда три деца – Каролин, Алберт (сегашният принц на Монако) и Стефани.

Катастрофата

На 13 септември 1982 година принцесата и и дъщеря ѝ Стефани се връщат в Монако от ваканционната им резиденция „Рок Агел“. Колата им е натоварена с много багаж. Грейс предлага на шофьора да шофира тя. Навлизайки в опасен завой, познат като Дяволското проклятие, колата се разбива в каменната бариера и се търкаля 120 стъпки надолу по хълма.

Грейс Кели и Стефани са откарани в болница. Скенерът разкрива, че малко преди катастрофата Грейс е получила удар. Това е причината тя да изгуби контрол над автомобила. На 14 септември 1982 г. лекарите изключват животоподдържащите ѝ системи и принцесата напуска живота едва на 52-годишна възраст.

Ето какво казва Грейс Кели:

„Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената“.

„Естествената роля на жената е да бъде стълб на семейството“.

„Не обичам крещенето и караниците, аз просто не умея да се карам“.

„Не искам да съм омъжена за някой, който се чувства неуспял и се жени за мен, само защото печеля повече пари от него“.

„Другите жени гледаха на мен като на съперница. Това ме мъчеше много“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

грим

Как да се гримирате като професионалист

радиатор, зима

Как да намалите сметките си за ток