in

Гоце Делчев – един от най-изявените български революционери

Гоце Делчев

Днес се навършват 119 години от смъртта на Гоце Делчев – един от най-изявените български революционери. Неговото дело вдъхновява редица смели мъже на своето време, включително и българския поет Пейо Яворов, който пише пламенната биография, оставаща и основен източник за живота на бореца за свобода.

В книгата е включена и допълнителната глава „С Гоце“, която е от написаните по-късно мемоари на Яворов „Хайдушки копнения“ и пресъздава последната среща на Яворов и Гоце. Изданието съдържа и факсимилета от писма на Гоце Делчев.

Книгата проследява живота на българския революционер от неговото детство и юношество в гр. Кукуш през годините му на учител, Винишката афера, дейността му с Дамян Груев и изграждането на широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони на Разложко и Горноджумайско, до трагичната смърт на дееца на 4 май 1903 г.

„Към средата на януари миналата 1903 г. Гоце беше вече с чета в Турско. Авторът на тая книга имаше щастието да го придружава из­вестно време. Сега Гоце не беше чудатият оби­тател на софийския хотел „Батенберг“, а оня прославен войвода, когото цял народ възпява в своите пленително задушевни песни. Той беше войводата, който изпраща поздрав на гората, да му засени сянка дебела, да му приготви вода студена – и гората слуша. Той беше войводата, който заповядва на пашите мирни да мируват, зулум да не струват – и паши треперят. Той беше най-после войводата, който говори, че негова е майка земята македонска, а пък род-роднина – сговорна дружина и че туй му стига…“

Написана месеци след бруталното потушаване на Илинденско-Преображенското въстание, „Гоце Делчев“ от Пейо Яворов се превръща освен в разказ за живота на Гоце Делчев и в ярък летопис на бурното време на македоно-одринското освободително движение. Както и в документ за личната политическа ангажираност на самия Пейо Яворов.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Четири сирена

Пица Куатро Формаджи

Санторини

Всичко, което трябва да знаете преди да посетите Санторини