in

Голямата любов на Жулиет Друе и Виктор Юго

За Виктор Юго жените са били слабост. Дори се говори, че е имал тефтер с дами от висшето общество, където срещу името на всяка бил вписан прилежно адресът й. С една жена обаче писателят остава десетилетия наред. Името й е Жулиет Друе.

Двамата се запознават, когато Юго е женен, но това, разбира се, не може да го спре. Срещат се в театъра по време на четене на негова пиеса. Мълвата твърди, че двамата са си разменили 15 000 любовни писма. Макар да е ухажвана жена и не й липсва внимание от противоположния пол – един от ухажорите й дори е богатият руски княз Анатолий Демидов, който изпълнявал всички прищевки на Жулиет, тя се отказва от социалния си живот в името на мъжа, когото обича в продължение на половин век. Започва скромен живот – помага му като преписва ръкописите му, живее в скромно жилище, защото е толкова бедна, че може да си позволи само това. Юго й посвещава стихосбирката си „Песни на здрача“, остава до нея в най-тежките й моменти, утешава я, грижи се. Той напуска този свят две години след Жулиет.

Когато среща Виктор, тя е едва на 27 г. Чете откъс от негова творба в театъра, където има малка роля в пиесата. „Когато една жена мине покрай теб и ти спре дъха с външния си вид и начина, по който върви, ти си изгубен, ти си влюбен. В този момент има само едно нещо, което можеш да направиш – да мислиш толкова интензивно за нея, че тя да бъде принудена да мисли за теб“ – казва Юго за Друе.

Жулиет има нелека съдба. О става сираче много малка – майка й умира, когато тя е на няколко месеца, а баща й година по-късно. Отгледана е от чичо си, който й показва света на книгите и поезията. По-късно става актриса. Не след дълго се запознава със скулптора Жан Жак Прадие, който не е привърженик на брака и така се ражда извънбрачната им дъщеря. Не след дълго обаче Жулиет трябва да се издържа сама, започва да приема богати мъже в леглото си, които й осигуряват добър стандарт на живот. След като се запознава с Виктор Юго слага край на всичките си срещи с представители от противоположния пол, след време напусна и театъра и така окончателно слага край на предишния си начин на живот. Юго продължава да живее със съпругата си Адел и петте им деца.

Виктор и Жулиет посвещават всяка свободна минута един на друг, тя го съпътства във всичките му пътувания, както и в изгнанието, последвало от политическите му възгледи и действия. Двамата са заедно 50 години – до смъртта на Друе. Жулиет никога не става съпруга на Юго. В много от писмата им го увещава да не напуска Адел, да изпълни дълга си към нея, защото смята, че това, което й причиняват с любовта си, е ужасно. И действително Виктор не се развежда с жена си, една от посочените основни причини за това са децата.

За половин век взаимоотношенията им имат различна амплитуда. Няколко пъти се разделят и се събират. Виктор има и други мимолетни авантюри, но винаги се връща при Жулиет. Всеизвестна е тяхна кавга, след която Жулиет напуска Париж, угнетена от раздялата им, а Виктор я търси и открива при нейни роднини в Нормандия. Независимо от всичко, няколко пъти писателят признава, че е обичал само една жена – Жулиет.

Пускаме две от хилядите писма между тях:

„8 юли 1834 г.

Скъпи мой Виктор, днес е твоят празник. Бих искала да мога да ви поздравя достойно, подготвяйки приятна изненада за вас. Но знаеш ли, мой Виктор, че сме богати само на поезия и любов. Това съкровище не може да се купи от никой продавач …

… Не ви давам нищо, защото всичко е ваше.
Скоро, тук или там, близо или далеч, те обичам.

Жулиета“.

„13 март 1834г.

Полунощ свърши, горкият ми ангел. Работя от осем сутринта и все още трябва да прегледам коментарите за една нощ. Вече не се надявам да те видя тази вечер. Отчаян съм и с тъга мисля, че сте разстроени и че ме очаквате …

Обичам те. Обичам те от сърце. Нещо се движи в утробата ми, когато мисля за теб. Как да мисля за децата си. Горката ми душа, ти имаш съдбата си срещу себе си и имаш любовта си към мен.

Целувам големите ти очи.

В“.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво ни чака до 2100 г.

Детските мебели – красиви, но и безопасни