in

Георги Господинов: Днес живеем в много времена наведнъж

Снимка: Facebook/Georgi Gospodinov

„Днес не живеем в едно време, а в много времена наведнъж. Имаме сериозен дефицит на бъдеще, затова често се въртим в кръг и търсим убежище в миналото. Коментарът е на писателя Георги Господинов в разговор, публикуван на сайта на италианската литературна награда „Бокачо“, с която бе отличен. Той е сред тримата лауреати на приза тази година –  заедно с журналистката Стефания Батистини и драматургът Марко Паолини.

Темата е в основата и на романа „Времеубежище“. Книгата има и безпрецедентен успех – тази година спечели международна награда за литература „Букър“, което се случва за първи път на български творец. Повече по темата можете да прочетете – ТУК.

По повод войната в Украйна Георги Господинов смята, че „настоящата война не е само за територия, а е война за миналото. Ето защо настоящето се усеща като минало: „Проектът за бъдещето е в дълбока криза. Ние, заедно с по-младите поколения, в диалог с нашите деца, трябва да се противопоставим на широко разпространената социална и климатична дезинтеграция възможно най-скоро, да започнем да претендираме за възможността за едно бъдеще, лично и планетарно, сантиметър по сантиметър“.

Българският писател е убеден, че писането и литературата са първите, най-старите медии: „Разказването на истории е в началото на комуникацията. Не трябва да забравяме това. Литературата е бавна медия, но смисълът, който тя създава, трае много по-дълго. Вярвам, че ще продължи да съществува и да бъде много важна, особено в епохата на нова и бърза комуникация“.

„Беше чест да получа наградата Бокачо в Италия, в Черталдо, родния град на този, който разказваше истории в мрачни времена. Сред носителите на наградата са Исмаил Кадаре, Марио Варгас Льоса, Мюриъл Спарк, любимият ми Ларс Густафсон…“, написа междувременно Георги Господинов във Facebook.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Столичната Yalta Art Room – независимо и съвременно пространство за култура

545 години мистерии: Историята на Мона Лиза