in

Животът на Жул Верн и идеите, надраснали и него, и времето му

Снимка: Уикипедия

„Децата на Капитан Грант“, „Пътешествие до центъра на Земята“, „Двадесет хиляди левги под земята“, „Около света за 80 дни“, „Тайнственият остров“ – това е една много малка част от романите, написани от Жул Верн. Той се ражда на 8 февруари 1828 г. във френския град Нант. Считан е за Бащата на научната фантастика. Малцина знаят, че предрича интернет 150 години преди той да се появи.

През живота си е написал над 65 романа. Счита се, че е вторият най-издаван автор в света след Агата Кристи. Произведенията му са преведени на 148 езика. Творчеството му предначертава пътя на Хърбърт Уелс, Хюго Гернсбек, Артър Конан Дойл, Едгар Райс Бъроуз, Емилио Салгари. Той е и един от първите футуролози, предсказали научни постижения като полетите в Космоса, изобретяването на управляеми ракети, пътуване под вода. Гениален в много отношения.

Връзката му с България

Интересен, но малко известен факт е, че великият писател  е посветил роман на България и на нейното национално-освободително движение – „Дунавският лоцман“ („Дунавският лодкар“), който излиза през 1908 г., три години след смъртта на писателя. Главният герой в него е от Русчук, участник в Априлско въстание и Руско-турската освободителна война.

Изключителна работоспособност

Жул Верн има невероятна работоспособност. Той може да седне зад бюрото в пет часа сутринта и да остане там до осем вечерта. За това време от перото му излизат една и половина печатни страници от нов роман, който с нетърпение очакват издателите – всъщност името „Жул Верн“ означавало луда популярност и баснословни печалби. Много от произведенията на автора са комбинация от вълнуващи приключения с дръзки опити да се погледне отвъд хоризонта на XIX век.

В страниците на романите му откриваме поезията на историята, географията, геологията. В същото време вниманието и симпатията ни грабват герои, които са мъжествени, верни на дълга си. Със своите приключения и смелост те ни окуражават да не спираме да вярваме в безграничните възможности на човека. Именно той ни подари умението да фантазираме. Неслучайно на дванайсетгодишна възраст Жул Верн успява… да се качи на един кораб, който заминава за Карибските острови. Баща му обаче го сваля на следващото френско пристанище.

Житейски перипетии

Бащата на Жул Верн желае той да учи за юрист и му дава пари. Мечтае един ден да работи в неговата кантора и да я наследи. И синът му заминава за Париж и започва да следва право. Там обаче негов роднина го въвежда в литературните кръгове и Жул Верн започва да публикува пиеси, повлияни от автори като Виктор Юго и Александър Дюма, с когото се познава и лично.

По това време е на 22 години. Въпреки голямата си ангажираност с писането и спряната финансова подкрепа от страна на баща му, успява да се дипломира, решава да не се върне при баща си и кантората му, а остава в Париж. За да се издържа, първоначално работи като писар при нотариус, а след това като секретар на малкия „Театр лирик“.

Брак

Жени се за 28-годишната вдовица Онорин де Виан, а за да издържа семейството си, започва работа като борсов посредник. Същевременно продължава да пише и жена му го подкрепя безусловно. През 1861 г. се ражда синът им Мишел Жан Пиер Верн.

През 1863 г. излиза романът на Жул Верн „Пет седмици с балон“ (Cinq semaines en ballon), разказващ за изследователско пътешествие с балон над Африка. Той му носи изключителен успех и Жул Верн оттогава напуска борсата и се отдава изцяло на писателската си дейност. До края на живота си не прекратява договора си с известния по онова време издател Пиер Етцел.

Начин на живот и мислене

Жул Верн няма образование на учен, нито опит като пътешественик, но отделя много време за проучване на материала за книгите си. Опитва се да представя реалистично дори и най-малките подробности и успява.

Живее изключително скромно през целия си живот. До края отговаря на писма от цял свят, приема посетители, преглежда вестници, списания и отчети на многобройни научни дружества. Води огромна картотека (с повече от 25 000 фиша), в която са отразени всички последни постижения на науката и техниката от неговото време. Напуска този свят, заобиколен от семейството си.

Представяме избрани цитати, отразяващи личността и характера на безспорно изключителен творец, надскочил времето си:

„За свободата си струва да се плати“.

„Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи“.

„Работата е моя жизнена функция. Когато не работя, не чувствам в себе си никакъв живот“.

„Няма такива обстоятелства, при които човек да има право да посяга на свободата на себеподобните си“.

„Всеки човек, превъзхождащ другите по интелект и нравствени качества, освен за своята воля и желания, отговаря и за другите“.

„Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията“.

„Хората, които се иронизират, винаги казват истината“.

„Човекът ще измисля машини, докато те не го погълнат“.

„Геният няма възраст“.

„И най-перфектната жена има недостатъци“.

„Съзидателната сила на природата все още е по-голяма от разрушителната сила на човечеството“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Амбициите, лутането и (раз)връзките – няколко дни от живота на един мъж

Два века през образа на Малкович