in

„Газа, моя любов“ – когато си вслушан в сърцето

Любовта няма възраст, нито се интересува от обществено положение, тя кара сърцето да се вслушва в себе си. Това е основната сюжетна ос, по която се движи филмът „Газа, моя любов“, съвместна продукция на Палестина и Франция. Лентата е фина, с деликатно чувство за хумор, а препълнената столична зала на Дом на киното на първата прожекция в събота накара организаторите от „Позор“ да договорят още една дата на излъчване – 26 януари, петък, 19.00 часа. Мястото е същото – Дом на киното.

Филмът стъпва на обикновена човешка история, пресъздадена толкова майсторски от режисьорите Араб Насер и Тарзан Насер, както и от актьорите Хиам Абас, Салим Дау, Манал Ауад, Джордж Искандер и други, че зрителят остава с впечатлението, че ще гледа драма, но всъщност лентата не е и комедия, а животоутвърждаващ летопис на онова, което винаги го е имало в хорските сърца и ще го има, което ги тласка напред – любовта.

Накратко съжетът е следният: тя е вдовица и самотна майка, шие дрехи по поръчка и едва свързва двата края. Живее с дъщеря си, която е разведена. Той отдавна я харесва, но все няма смелост да й каже. Никога не се е женил, а сестра му се е заела да поправи това…И двамата са оптимисти за бъдещето, но парите не стигат, токът все спира, бомбите падат, а животът им минава. Но дори под окупация, любовта не може да търпи…

Всяка филмова сцена умело надгражда предишната и паралелно с живота на двамата главни герои развръзката се разгръща – от кавалерското подаване на чадър в дъжда, през панталон, който трябва да се скъси с 5 сантиметра, за да може той пак да я види, до неловки, но истински човешки опити за свързване на две самотни души. Накрая всичко завършва с простичкото и нямащо нужда от повече думи чувство, концентрирано във въпроса: „Ще станеш ли моя жена?“ Следва смях, смях и пак смях…кънтящ няколко минути във филма – вместо отговор. Това е знаково за хората от Близкия изток – начин да гледат на живота си, често съпътстван от ракети и взривове, с чувство за хумор, насмешка и убеждението, че въпреки всичко около тях, вътре в тях съществува паралелен свят. И той е истинският.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

прегръдка, щастлива двойка

Прегръдката ни пази здрави и укрепва имунната ни система

Силвия Аздреева: Всеки крие лудост, на която трябва да даде изява