in

Владимир Зарев – ваятелят на светове

Акад. Владимир Зарев е автор и на романите „Хрътката“ (1987), „Хрътката срещу хрътката“ (1990), „Лето 1850“ (1988), „Разруха“ (2003), „Поп Богомил и съвършенството на страха“ (2004), „Светове“ (2008), „Орлов мост“ (2015), „Чудовището“ (2019), „Объркани в свободата“ (2022). Романите му се превеждат на много европейски езици, а романът му за времето на прехода в България – „Разруха“ (2003) става бестселър в Германия и САЩ. Немската литературна критика отбелязва, че Владимир Зарев е изключително явление в българската литература, а неговият роман „Разруха“ е най-добрата книга, написана за прелома в Европа от 1989 г.

Документалният филм „Ваятелят на светове“ за известния писател ще има своята национална премиера по време на 28-я Международен София филм фест – на 28 март (четвъртък) в кино „Одеон“ от 18,30 часа. Филмът е по идея на режисьора Галина Кралева. Сценарист е Станислав Семерджиев, режисьор е Владимир Борисов, за когото „Ваятелят на светове“ е дебют в пълнометражното документално кино. Оператори са Георги Гвоздев и Светла Ганева. Продуценти са Пламен Йорданов и Ирена Йорданова, копродуцент – Андрей Хадживасилев. Филмът е заснет с финансовата подкрепа на Националния филмов център.

Това е документален портрет за твореца и човека Владимир Зарев, наричан в немско-езичния литературен и читателски свят „Българският Балзак“. Във „Ваятелят на светове“ писателят откровено и с чувство за хумор разказва за своето детство, за семейството си, за първите си опити да пише проза и лирика, за бохемската си младост, за призванието да бъдеш писател, разсъждава за вярата, за свободата, за властта и страха – централни теми в неговото богато творчество.

Благодарение на разказите и впечатленията на близки, приятели и колеги на Владимир Зарев авторите на филма „Ваятелят на светове“ разкриват богатия и пъстър духовен и житейски свят на твореца. Във филма участват поетесата и съпруга на Владимир Зарев – Мирела Иванова, режисьорът и сестра на писателя – Весела Зарева, литературният историк проф. Михаил Неделчев, който е и кум на семейството на акад. Зарев, драматурзите проф. Станислав Семерджиев и доц. Юрий Дачев, философите проф. Георги Каприев и Митко Новков, писателят Емил Андреев, художниците Павел Койчев и проф. Греди Асса, издателят Стойо Вартоломеев, бившият главен редактор на Българската програма на „Дойче веле“ Румяна Таслакова и др.

Владимир Зарев разказва как се е зародила идеята за написването на най-известната му романова трилогия „Битието“, „Изходът“, „Законът“, по която беше заснет и сериалът „Дървото на живота“. Камерата на „Ваятелят на светове“ се завърта във Видин, от където е неговият род, в София и Созопол на места, съдбовно свързани с героя на документалния филм и с неговите творби. На фона на крепостта Баба Вида, на брега на Дунава и край морето, в писателския дом в Созопол, в древната църква „Успение Богородично“ в Созопол, вкопана в земята, където Владимир Зарев се е кръстил в зрелостта си, той говори за пътя към вярата, за сблъсъка между Бога и човека, за смисъла на Словото, за родовата памет, за приятелствата, за любовите, страховете и разочарованията, за минала и днешна България.

Владимир Зарев е и дългогодишен главен редактор на списанието за българска и преводна литература и изкуство „Съвременник“. Във филма той споделя любопитни детайли как преди 1989 г. въпреки немалкия си тираж „Съвременник“ е било дефицитно списание и неговите броеве са били „по-ценни“ от чуждестранна валута.

Ето какво споделя и режисьорът Владимир Борисов:

„За мен бе огромно предизвикателство да заснема документален филм за акад. Владимир Зарев, да се докосна до неговия необятен литературен и човешки свят. Идеята за заснемането на този филм е на моята майка – режисьора Галина Кралева, която е автор на над 120 документални филма за български интелектуалци и за личности, оставили своя ярък отпечатък в българската култура и история. Нейна отдавнашна мечта беше да създаде и кинодокументален портрет за Владимир Зарев. За съжаление малко преди да започнат снимките тя си отиде съвсем неочаквано от този свят. След като успяхме малко да се отърсим от шока заедно с Владимир Зарев и с продуцента Пламен Йорданов решихме, че проектът трябва да бъде реализиран и беше най-логично аз като режисьор и човек, който беше запознат с проекта, да поема режисурата. Към екипа се присъедини и моята сестра – журналиста Марина Чертова, която зад кадър водеше интервютата с Владимир Зарев и с неговите близки, приятели и колеги. Безкрайно съм благодарен на Владо Зарев за това, че ни даде своето доверие и че през цялото време ни подкрепяше с цялата си ерудиция, благородство и доброта. За мен и като човек, и като режисьор доверието на Владо бе много важно. Радвам се, че в този филм успешно си партнират неговата мъдрост и опит и нашата младост и амбиция. Между нас с Владимир Зарев наистина се установиха сърдечни приятелски отношения на доверие и взаимно уважение и разбиране и това за мен е един много ценен урок и опит в моята режисьорска практика“.

Режисьорът Владимир Борисов е роден през 1987 г. в София. Завършва филмова и телевизионна режисура в Югозападен университет „Неофит Рилски“, в момента е докторант по кинознание и киноизкуство. Дейността му като режисьор включва множество телевизионни продукции, сред които „Господари на ефира“, риалити сериала „Истински истории“, „Станция Нова“. Режисьор е на първия български уеб сериал „Не така, брат!“ Участва в създаването на документални филми, сред които са „Отвъд бариерата“, „Една жена, един мъж“, „Теодора“. Бил е директор на продукция на телевизионните сериали „Братя“, „Клетката“, „Ол инклузив“, „Аз и моите жени“ и др. „Ваятелят на светове“ е неговият режисьорски дебют в пълнометражното документално кино.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дългият път на Джоан Баез към себе си

Една от легендарните български кино класики: Какво (не) знаем за „Адаптация“