in

Вечният град, където винаги има и хляб, и зрелища

Рим

Рим наистина е еманация на вечен град. На селище, което устоява пред всички и пред всичко, за да пребъде вече 2776 години. Счита се, че е основан на днешната дата през 753 година преди новата ера. И не от кого да е, а от близнаците Ромул и Рем, отгледани от вълчица. Двамата са потомци на троянския принц Еней. Според легендата Еней, с малцина оцелели, избягал от разрушена Троя, след което една пророчица му предсказала, че ще постави началото на велик град, който никога няма да бъде разрушен – Вечния град.

Прочутата фраза „Всички пътища водят към Рим“ тук се изпълва със съдържание. Защото наистина всеки се домогва до този велик град, в който има построена система от добре поддържани пътища, на която биха завидели не една и две съвременни държави. Но също така е факт, че през хилядолетната си история Рим е бил люлка на цивилизацията, културен и философски център, „камъкът“, върху който и до днес лежи християнството.

Историята на Рим е уникална. От малко селище той се издигнал до милионна столица на огромна империя, станал пример за подражание, обект на възхищение и завист. Не един и двама са пълководците, които искат да покорят и превземат Рим, но без успех. Не успява дори Атила – последният и най-могъщ владетел на европейските хуни. Не завършват с поражение за Рим и трите робски въстания, последното от тях, възникнало през 73 година, се предвожда от тракиеца Спартак.

Палатинският хълм е известен още с основаването на Рим. Легендата гласи, че точно там са намерени Ромул и Рем и са спасени от вълчицата. Още през ранната империя хълмът е гъсто застроен с всякакви дворци, създавани и достроявани от императорите в продължение на столетия, докато накрая целият се превръща в един огромен палат. От името на хълма идва и думата „палат“, използвана като синоним на дворец. Първият император, който прави лична резиденция тук е Октавиан, понеже желаел да живее на мястото, където живял основоположникът Ромул. Палатин е любимо място на редица римски императори.

Колизеумът пък е най-големият римски амфитеатър, построен през I-ви век. Побирал до 70 000 зрители, които наблюдавали гладиаторските битки на арената, зрелища с диви зверове и дори морски битки на арената, която можела да се пълни с вода. Твърди се, че на арената му загиват над 500 000 човека и над 1 милион животни.

Историята в Рим е на всяка крачка – много древна, по-малко древна, средновековна, съвременна. Сърцето на града, неговото рождено място, е една малка долина, разположена между хълмовете Палатин, Капитолий, Квиринал и Ексвилин – Римският форум. От основаването на града форумът е граждански и религиозен център с много предназначения – от място за протести и погребения до арена на гладиаторски боеве и театрални представления.

По нареждане на Октавиан Август форумът е павиран и оставен празен като символ на откритостта на демокрацията. Римският поет Ювенал произнася друга велика фраза „Хляб и зрелища“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Изумителният Леонардо – извънбрачно дете, живот извън училище, гениалност

Коя е Мария-Антоанета – разглезена принцеса, глупаво момиче, хитра жена или милосърдна майка?