in

Велики вторник е – ден за смирение и поучение

Исус

Вторият ден от Страстната седмица, Велики вторник, е ден, отреден за смирение и поучения. Според евангелския разказ на днешния ден Исус Христос дал последните си нравствени напътствия. Тогава той разказва притчата за талантите и пророкува бъдещето на Йерусалим- опожаряването и разрушаването на Йерусалимския храм от римските легиони под командването на бъдещия римски император Тит. Исус разказва и притчата за десетте девици на Велики вторник.

Притча за талантите

Според притчата за талантите, един човек раздал на своите слуги пари (таланти). Всеки от слугите получил различен брой, в зависимост от способностите и усърдието си. Било им заръчано да умножат богатството.

Всеки от слугите се опитал да използва максимално добре талантите. Първият, който имал 5, имал огромна печалба. Вторият също удвоил дадените му пари. Третият обаче се страхувал да не изгуби своя талант, тъй като имал само един, и го закопал в земята, за да може да го върне на господаря си без загуба.

Притчата има алюзия с апостолите (учениците на Исус).

Свещи

Притча за девиците

В другата притча се говори за 5 неразумни и 5 мъдри девици, които символизират човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните – само чисти светилници. Светилниците символизират телата, а елей, което е маслото, символизира милостта.

Десетте девойки трябвало да осветят пътя на младоженеца, за да стигне до своя дом. За да не угасват фенерите, трябвало да има достатъчно масло (елей). Неразумните осъзнали, че светилниците им гаснат, затова поискали масло от по-мъдрите. Те обаче им отказали.

С тази притча Исус дава съвет на учениците си относно своето присъствие.

На Велики вторник водата има пречистваща сила. Неомъжените девойки правят ритуал с мълчана вода – по изгрев слънце отиват за вода. По целия път на връщане към дома си мълчат. Така водата остава „чиста“ и затова притежава тайнствена сила. Мълчаната вода се слага на скришно място и се използва за лекуване на болести.

Днес продължава почистването и подреждането на дома.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дейвид Бекъм

24 любопитни факта за Дейвид Бекъм

Световни рекорди

10 от най-странните световни рекорди на Гинес