in

Велика сряда – денят на Тайната вечеря

Велика сряда

Велика сряда е третият ден от Страстната седмица. На днешния ден се състояла Тайната вечеря и Юда е уговорил предателството на Исус за 30 сребърника.

Тайната вечеря

Тайната вечеря е едно от последните събития в земния път на Исус. На днешния ден, по време на Тайната вечеря, Исус дава последните си духовни напътствия на Апостолите и пророкува смъртта си.

По време на вечерята Исус казва на учениците си, че един от тях ще го предаде на фарисеите и ще бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята, Христос взима хляба, разчупва го и го раздава на учениците си, казвайки „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. След това вдига чашата с вино и казва: „Пийте от нея всички, това е моята кръв!“.

Точно в днешния ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил да предаде Христос в замяна на тридесет сребърника.

Мирото

На Велика сряда се припомня и за разкаялата се грешница, поляла миро върху главата на Христос. Жената искала да засвидетелства почитта си към Спасителя и в бързината счупила съда с ценното миро, за да се разлее по-лесно.

Апостолите възроптали, тъй като мирото било скъпо и можело да се продаде, а парите да се раздадат на бедните. Христос им отговорил „Сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате. Тя извърши добро дело за Мене като превари да помаже тялото ми за погребение. За това ѝ усърдие ще се разгласи по целия свят.“

Мирото е смес от елей, вино и ароматни билки. Според църковните канони, миро имат право да приготвят само главите на отделните автокефални църкви. Мироваренето започва на Велики понеделник. Сипва се в специални съдове, внася се в светия олтар и утре, на Велики четвъртък, се освещава.

Обичаи

На днешния ден приключва голямото великденско чистене, започнало на Велики понеделник. На Велика сряда жените не бива да вършат никаква домакинска работа. Боклукът не се изхвърля днес, това ще донесе нещастие на къщата.

Според традициите, на днешния ден децата берат здравец, който се слага във вода пред иконата и се раздава за здраве на Разпети петък.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Халщат

10-те най-красиви планински градчета в Европа

Христо Проданов

Христо Проданов – първият българин, покорил Еверест