in

ЕхаЕха ОМГОМГ

Били Хлапето – от закоравял престъпник до икона на Дивия Запад

Били Хлапето

Хенри Маккарти, по-известен като Били Хлапето, е американски престъпник, бандит и убиец от XIX век. Други негови псевдоними са Хенри Антрим и Уилям Харисон Бони. Легендата за него му приписва 21 убийства, по едно за всяка година от живота му, но действителната бройка е 8-9.

На ръст е около 173-175 см., със сини очи, гладка кожа и издадени предни зъби. Много вестникарски репортери казват за него, че Били е обаятелен и приятен, общителен и с чувство за хумор, но тези качества са в комбинация с жесток характер, твърда решителност и забележителни стрелкови умения, които го правят опасен престъпник. Други го описват като гъвкав и подвижен като котка. Съвременниците му казват за него, че е добре облечен като най-забележителният му атрибут е шапка тип мексиканско сомбреро с широка зелена декоративна лента.

Въпреки че е толкова известен приживе, той се превръща в истинска легенда година след смъртта си, когато неговият убиец, шериф Патрик Гарет, публикува широко известна и сензационна негова биография под името „Истинският живот на Били Хлапето“. Благодарение на това фигурата на Били Хлапето става емблематична и той става най-известният образ на американския Див Запад.

Не се знае със сигурност точното рождено място и точната рождена дата на Били

Според някои той е роден на 23 ноември 1859 г. в Ню Йорк. Баща му остава неизвестен, има само предположения за неговата личност. Майка му, Катрин, се омъжва повторно и малко след това умира от туберкулоза. Така Били остава сирак на 14 г. Много факти от живота му са спорни, дори възрастта му.

Първият му арест е на 15 години

На 23 септември 1875 г. Били Хлапето е арестуван за първи път, едва на 15-годишна възраст. През 1878 г. е признат за виновен (според някои изследователи това убийство му е приписано) в убийството на шерифа на Линкълн каунти Уилям Брейди. През април 1881 г., малко преди да бъде обесен, успява да избяга макар да е с белезници, като при това убива двама от надзирателите.

В края на 2010 година губернаторът на Ню Мексико с анкета се опитва да реши дали да помилва посмъртно легендарния престъпник.

За него се разказва в поне 46 филма

На 25 юли 2011 година, на провеждащият се всяка година в Денвър Brian Lebel’s Old West Show & Auction, единствената оригинална фотография, запечатала образа на Били Хлапето, е продадена за сумата от 2,3 милиона долара. За последните над 130 години образът му се е превърнал в синоним на онези времена, когато Дивия запад е бил истински див Запад. За него се разказва в поне 46 филма.

Револверът, с който е убит известният престъпник, е продаден на търг в Лос Анджелис за над шест милиона долара. Това е станало по телефона, като лицето е пожелало да остане анонимно. Револверът е от колекцията на тексаската двойка Джим и Тереза Ърл, които колекционират оръжия на Дивия Запад и други артефакти в продължение на 50 години. Джим Ърл почина през 2019 г. Историята на Били Хлапето пък се разказва в поп културата вече от век.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

голямата мечка

7 любопитни факта за Голямата мечка

Неприятната страна на мира – брутални битки, предателства и политически интриги