in

ЕхаЕха ОМГОМГ

Били Хлапето – от закоравял престъпник до икона на Дивия Запад

Били Хлапето

Хенри Маккарти, по-известен като Били Хлапето, е американски престъпник, бандит и убиец от XIX век. Други негови псевдоними са Хенри Антрим и Уилям Харисон Бони. Легендата за него му приписва 21 убийства, по едно за всяка година от живота му, но действителната бройка е 8-9.

На ръст е около 173-175 см., със сини очи, гладка кожа и издадени предни зъби. Много вестникарски репортери казват за него, че Били е обаятелен и приятен, общителен и с чувство за хумор, но тези качества са в комбинация с жесток характер, твърда решителност и забележителни стрелкови умения, които го правят опасен престъпник. Други го описват като гъвкав и подвижен като котка. Съвременниците му казват за него, че е добре облечен като най-забележителният му атрибут е шапка тип мексиканско сомбреро с широка зелена декоративна лента.

Въпреки че е толкова известен приживе, той се превръща в истинска легенда година след смъртта си, когато неговият убиец, шериф Патрик Гарет, публикува широко известна и сензационна негова биография под името „Истинският живот на Били Хлапето“. Благодарение на това фигурата на Били Хлапето става емблематична и той става най-известният образ на американския Див Запад.

Не се знае със сигурност точното рождено място и точната рождена дата на Били

Според някои той е роден на 23 ноември 1859 г. в Ню Йорк. Баща му остава неизвестен, има само предположения за неговата личност. Майка му, Катрин, се омъжва повторно и малко след това умира от туберкулоза. Така Били остава сирак на 14 г. Много факти от живота му са спорни, дори възрастта му.

Първият му арест е на 15 години

На 23 септември 1875 г. Били Хлапето е арестуван за първи път, едва на 15-годишна възраст. През 1878 г. е признат за виновен (според някои изследователи това убийство му е приписано) в убийството на шерифа на Линкълн каунти Уилям Брейди. През април 1881 г., малко преди да бъде обесен, успява да избяга макар да е с белезници, като при това убива двама от надзирателите.

В края на 2010 година губернаторът на Ню Мексико с анкета се опитва да реши дали да помилва посмъртно легендарния престъпник.

За него се разказва в поне 46 филма

На 25 юли 2011 година, на провеждащият се всяка година в Денвър Brian Lebel’s Old West Show & Auction, единствената оригинална фотография, запечатала образа на Били Хлапето, е продадена за сумата от 2,3 милиона долара. За последните над 130 години образът му се е превърнал в синоним на онези времена, когато Дивия запад е бил истински див Запад. За него се разказва в поне 46 филма.

Револверът, с който е убит известният престъпник, е продаден на търг в Лос Анджелис за над шест милиона долара. Това е станало по телефона, като лицето е пожелало да остане анонимно. Револверът е от колекцията на тексаската двойка Джим и Тереза Ърл, които колекционират оръжия на Дивия Запад и други артефакти в продължение на 50 години. Джим Ърл почина през 2019 г. Историята на Били Хлапето пък се разказва в поп културата вече от век.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

голямата мечка

7 любопитни факта за Голямата мечка

Неприятната страна на мира – брутални битки, предателства и политически интриги