in

Бенито Перес Галдос – подвластен на писането и жените

„Доктор Сентено“ и „Мъка“ са два от забележителните романи на испанския класик Бенито Перес Галдос. Той е най-представителният испански писател реалист от XIX век. Любопитно е, че е единственият голям испански творец, роден на Канарските острови.

Идва на бял свят през май 1843 г. в главния град на островната група, Лас Палмас. Бащата, около шестдесетгодишен при рождението, е бивш военен, участник в съпротивата срещу Наполеон в началото на столетието. Майката е от старинен островен род, жена с твърд характер и с непоклатима визия за бъдещето на любимия изтърсак на фамилията. Вековна традиция при именуването у испанците е употребата на двете фамилии, като бащината се поставя накрая. Започвайки литературната си кариера в Мадрид, младежът от Лас Палмас поставя накрая майчината си фамилия Галдос, тъй като бащината Перес е сред най-често срещаните в испаноезичния ареал. Бенито завършва средно образование в най-реномираното учебно заведение на Канарските острови – английския колеж в Лас Палмас.

През 1862 г. Б. Перес Галдос пристига в Мадрид, където по решение на семейния съвет трябва да изучава право, за да се посвети по-късно на професията адвокат. Известно време посещава лекции в университета, но скоро зарязва следването, макар близките му да живеели с илюзията, че учи в столицата. Започвайки кариера на журналист, младежът от Канариите става редовен посетител на модните по онова време кафенета, където се обменят светски и политически новини. Дебютният му роман „Златният фонтан“ излиза в два тома към края на 1867 г. и в началото на 1868 г. Веднага привлича вниманието на критиката, която усеща появата на ново ярко дарование в литературата.

През целия си живот Бенито Перес Галдос е подвластен на две страсти – писането и жените. Писателят остава ерген до края, признава официално една своя дъщеря – Мария Галдос, но вероятно има още пет-шест незаконни деца. Умира в началото на 1920 г., когато е на 77 години.

Двата романа – „Доктор Сентено“ (1883) и „Мъка“ (1884) принадлежат към цикъла му „Съвременни испански романи“.

В първия 24-годишният студент Алехандро Микис случайно открива заедно със свой приятел спящо на улицата момче. Това е Фелипе, който е напуснал дома си и е дошъл в големия град, за да търси работа. Двамата приятели се погрижват детето да бъде приютено и нахранено.

По-късно съдбата отвежда Фелипе в дома на учителя дон Педро Поло, където става слуга и същевременно посещава училището, в което господарят му преподава. Подобно на другите ученици, момчето е подложено от дон Педро на физически и психически тормоз. Затова, когато получава крупна сума пари от своя сродница, Алехандро взима момчето при себе си.

Но дали щедростта и прекалено голямото сърце на Алехандро няма да са пречка за сигурното бъдеще, което се очертава пред тях? Ще се натъкне ли Фелипе на добродетелта и порока, на социалната несправедливост, на шарения свят, пълен с мошеници, скъперници, развратни жени и негодници, които покваряват обществото? Можеш ли лесно да оцелееш в такъв свят?

Още по-завладяващ е романът „Мъка“. В дома на властната, невъздържана и зла Росалия са принудени да слугуват две осиротели момичета. Едното от тях – Рефухио, не издържа на униженията и си тръгва, но смирената Ампаро, наричана от господарката си Мъка, остава да търпи капризите и обидите ѝ.

Чест гост в дома на Росалия е нейният братовчед Агустин, мъж с добро сърце и с много пари, спечелени от дългогодишния му престой в Америка. Въпреки голямата разлика във възрастта им, Агустин и красивата Ампаро се влюбват един в друг. Но има нещо в миналото на девойката, което я измъчва до смърт. Застанала на кръстопът, тя не знае как да разкрие на своя годеник тайната, която не ѝ дава покой.

Заради вестта, че Ампаро ще се жени, прогоненият заради високомерното си и лошо отношение към учениците си дон Педро Поло се завръща в Мадрид. Това разтърсва Ампаро, която изпитва неприязън към него, но сега трябва да намери сили да отиде в дома му, за да разговаря с него.

Ще успее ли да предотврати страшна трагедия предприемчивият Фелипе, който трябва да купи отрова за годеницата на своя господар? Любовта ли ще победи, или стореният някога грях?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Васил“ и Иван Бърнев: За емпатията и (пре)откриването на връзките между хората

Днес е Денят на Пи! Какво знаем за Лудолфовото число?