in

Безпрецедентно: „Времеубежище“ влезе в краткия списък за „Букър“

Вече е ясен краткият списък с номинации за престижната международна литературна награда „Букър“. Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов, който е първият български автор с номинация за престижната награда, влезе в краткия списък от шест книги. Победителят ще бъде обявен официално на церемония в Лондон на 23 май.

„Изобретателен роман с неочаквано дързък тон в него, но също така е майсторски клас по абсурдите на националната идентичност. Толкова актуално днес. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова постановка на стари въпроси: опасността от селективна памет и как носталгията може да завладее обществото и да се превърне в зона на комфорт или да бъде пагубна за него“, се казва в мотивите на журито.

„Ню Йоркър“, „Гардиън“ и „Файненшъл Таймс“ обявиха „Времеубежище“ за една от книгите на 2022 г. Хубави рецензии имаше и в „Таймс“, „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт Джърнъл“. Романът донесе и първата италианска международна награда „Премио Стрега Еуропео“ за писател от Източна Европа.

Жури на международния „Букър“ тази година се оглавява от носителката на „Гонкур“ Лейла Слимани. Наградата на победителя е в размер на 50 000 британски лири. Тя се разделя между автора и преводача на книгата победител.

Господинов ще се бори за отличието с Boulder на каталунската писателка Ева Балтасар; The Gospel According to the New World на Мариз Конде от Гваделупа – на 89 години най-възрастната номинирана за „Букър“; Whale на корееца Чун Миън-Гуан; Standing Heavy на Патрик Арманд-Гбака Бреде – Гааз и Still Born на мексиканката Гуаделупе Нетел. От претендентите в дългия списък отпаднаха романи от Украйна, Германия, Швеция, Китай и др.

„Наградената творба трябва не само да говори на нашето време, но и да издържи изпитанието на времето и да стане част от пантеона на голямата литература“, пишат още организаторите.

Припомняме, че „Букър“ е най-важното събитие в англоезичния литературен и издателски свят. И не само! Връчва се от 1969 г. за литература, писана на английски език, а сред нейните носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и др.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Щастието като крайна дестинация? Да, с цели всеки ден и никога на всяка цена

Денят на велосипеда – първото пътуване с ЛСД