in

Африка, която (не) познаваме – през визьорите на обективи

Фотоизложбата „Артисти за деца“ комбинира фотоси от пътуващата изложба „Далеч от Африка“, за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха награда „Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на фотографията. В „Артисти за деца“, която можеше да се види доскоро в столичната галерия „Средец“, са включени изображения и на Мария Ангелова и Иван Дончев.

Фототворбите отразяват дейности по програмата „Артисти за деца“, които въвличат мултикултурни екипи артисти и деца в риск в творчески обучения и приказни театрални фестивали, реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка. Изложбата включва кадри от Кения, Занзибар и родопското село Широка лъка, където са се реализирали дейностите по програмата. Инициативата е на фондация „ДЕН ГРИ“.

През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за принос към културно разнообразие в света. В изложбата, която предстои да обиколи Стара Загора от 6 до 19 февруари в Регионална библиотека „Захарий Княжевски“, Пазарджик от 25 март до 25 април в ГХГ и Младжки дом, както и Русе от 18 май до 5 юни в ГХГ, могат да се видят запечатани моменти от работата на артистите и децата на мястото, откъдето програмата започва в началото на новия век – сред красотата и магията на родопското село Широка Лъка.

Позитивите от артистичните практики Елена Панайотова е описала подробно и в своята първа книга „Приложен театър. Теория и практики от България до Африка“, която за първи път обединява обширно теоретично изследване за появата на т.н. „приложен театър“ в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит.

Програмата „Артисти за деца“ е продуцирана от фондация „ДЕН ГРИ“ и ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002 -2017) и шест години в Африка (2011- 2017). В програмата са въвлечени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър.

В програмата участват млади артисти и студенти от изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Ш. лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово ) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

Елена Панайотова вярва, че за да има човеци у нас, в бъдеще е много важно театърът да влезе в училищата като част от образователния процес. Звучи лесно, но всъщност е трудна задача, тъй като касае работата на институции – министерство на културата и образователното ведомство трябва да си подадат ръка и да повярват в каузата.

Що се отнася до усвояването на нови методи и средства в работата с деца, Елена Панайотова не крие, че в Африка напредват много по-интензивно в сравнение с България, тъй като чуват, попиват знания и ги прилагат на практика – и то на всички нива по веригата – от децата до социалните работници.

Като творец, тя е убедена, че в близкото бъдеще ще бъдат ценени много повече творческите умения от грамотността. „Другостта не е стигма, тя ни обоготява, връща ни и към себе си, защото всички сме свързани“, споделя талантливата българка, която е приемана от децата у нас и в чужбина, не само като чародейката, която разказва и ги кара да изиграват приказки, но и ментор, човек, който сочи пътя пред тях, когато няма светлина.

Още по темата – ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 топ тренда, които ще са водещи в интериорния дизайн през 2024 г.

Как се пише роман за Айфеловата кула: Софи Вияр говори