in

Атанасовден е, зимата си отива

На 18 януари православната църква почита свети Атанасий Велики. Вярва се, че свети Атанас и свети Антон са братя и според преданията били ковачи. Затова Атанасов и Антоновден са и празници на ковачи, железари, ножари.

Атанасий Велики е роден през 295 година в Александрия (Египет). Роден е в семейство на бедни християни, но получава добро образование и на 23-годишна възраст участва в Никейския Вселенски събор.

Благодарение на Атанасий, Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог Отец, бил отлъчен от църквата. След смъртта на архиепископ Александър, християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия.

Атанасий Велики умира през 373 година.

Според народните вярвания, свети Атанас е покровител на зимата, снега и студа. Светецът е представян като голям мъж с калпак, който обикаля селата на своя кон и пази хората от болести.

Счита се, че от днешния ден зимата започва да си отива. Свети Атанас отива в планината, облечен с копринена риза, яхнал своя бял кон, и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято“.

Атанасовден е и празник в чест на чумата и шарката. Жените пекат питки, които дупчат с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарката.

Спазват се същите забрани като на Антоновден- не се преде и плете, защото се вярва, че ако жените се убодат, трудно ще зарасне раната.

Не се варят боб и леща, за да не се разсърдят чумата и шарката и да не се разболеят децата.

След днешния ден се прекратяват годежите и сватбите, тъй като наближава период на пости и въздържание.

На някои места днешният празник се нарича „Втора Коледа“, защото който не е заколил прасе на Коледа, може да го направи днес.

По традиция на днешния празник се заколва черна кокошка, която се готви с ориз и се раздава на съседи и близки. Черните пера се запазват, защото се вярва, че имат лечебни сили и пазят от болести.

Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наса, Наска, Наско, Нася, Настя, Танас, Танаска, Таньо, Танчо, Таня, Ташко, Тина, Тинко, Траян, Траяна, Живко, Живка.

18 януари е обявен и за международен ден на снежния човек. Идеята е на германския колекционер Корнелиус Граетц, а датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата- тялото на снежния човек.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 начина да се справите с тревожността на работното място

Снимка: Screenshot/YouTube

Фейк нюз от времето на Балзак