Паелята е едно от най-традиционните ястия в испанската кухня. Представлява ароматен ориз, овкусен с шафран и с различни добавки. Може да се направи с пилешко, заешко, дори с охлюви! Паелята с морски дарове е най-популярният и най-вкусен вариант.
Необходими продукти:
- 80 мл зехтин
- 1 голяма глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 домата
- 1 ½ ч. л. червен пипер
- Щипка шафран
- 2 големи калмара
- 2 чаши ориз, около 380 грама
- 1 чаша бяло вино, около 240 мл
- 3 чаши бульон от морски дарове
- 12 скариди
- 12 миди
Начин на приготвяне:
Първо почистете всички морски дарове добре.
Сложете бульона и бялото вино в тенджера и оставете да заври. Добавете шафрана. Поддържайте тази смес топла.
Междувременно в голям и дълбок тиган загрейте зехтина. Добавете лука и го запържете за няколко минути.
Добавете чесъна и гответе, докато си пусне аромата. Добавете нарязаните домати, червения пипер и щипка сол. Оставете няколко минути, като разбърквате.
Добавете калмарите и разбъркайте, така че доматите да ги покрият. След това добавете ориза и отново разбъркайте.
Бавно добавете сместа от бульон и вино и намалете котлона. Оставете за около 10 минути. Наредете скаридите върху ориза в кръг и гответе още 10 минути. Ако оризът започне да изсъхва преди скардите да са се сготвили, може да добавите още малко бульон.
Сложете мидите в тенджера с малко вода. Сложете на котлона. Когато мидите се отворят, това означава, че са готови.
Когато оризът се свари, махнете тигана от колона и наредете и мидите отгоре.
Традиционно паелята се сервира директно в тигана, в който е приготвена.
-
Опитвали ли сте паеля?
-
Да
-
Не
-