in

ЕхаЕха

Паеля с морски дарове

Паелята е едно от най-традиционните ястия в испанската кухня. Представлява ароматен ориз, овкусен с шафран и с различни добавки. Може да се направи с пилешко, заешко, дори с охлюви! Паелята с морски дарове е най-популярният и най-вкусен вариант.

Необходими продукти:

  • 80 мл зехтин
  • 1 голяма глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 домата
  • 1 ½ ч. л. червен пипер
  • Щипка шафран
  • 2 големи калмара
  • 2 чаши ориз, около 380 грама
  • 1 чаша бяло вино, около 240 мл
  • 3 чаши бульон от морски дарове
  • 12 скариди
  • 12 миди

Начин на приготвяне:

Първо почистете всички морски дарове добре.

Сложете бульона и бялото вино в тенджера и оставете да заври. Добавете шафрана. Поддържайте тази смес топла.

Междувременно в голям и дълбок тиган загрейте зехтина. Добавете лука и го запържете за няколко минути.

Добавете чесъна и гответе, докато си пусне аромата. Добавете нарязаните домати, червения пипер и щипка сол. Оставете няколко минути, като разбърквате.

Добавете калмарите и разбъркайте, така че доматите да ги покрият. След това добавете ориза и отново разбъркайте.

Бавно добавете сместа от бульон и вино и намалете котлона. Оставете за около 10 минути. Наредете скаридите върху ориза в кръг и гответе още 10 минути. Ако оризът започне да изсъхва преди скардите да са се сготвили, може да добавите още малко бульон.

Сложете мидите в тенджера с малко вода. Сложете на котлона. Когато мидите се отворят, това означава, че са готови.

Когато оризът се свари, махнете тигана от колона и наредете и мидите отгоре.

Традиционно паелята се сервира директно в тигана, в който е приготвена.

Loading

  • Опитвали ли сте паеля?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тест: Романтичен или прагматичен човек сте?

Недовършеният роман на Димитър Димов ни среща с фаталната Адриана