Мадлен са френски сладки във формата на мидички. Отвън са хрупкави, а отвътре са меки. Приготвят се изключително лесно и бързо, а вкусът им е страхотен.
Тези сладки всъщност са малки пандишпанови кексчета. Според легендата, тези бисквитки получили името си от младо момиче, което служило като сладкар на херцога на Лотарингия. Името ѝ било Мадлен, както вероятно се досещате. Единствената рецепта, която Мадлен знаела, била тази за чаените сладки на баба ѝ. Всички обикнали сладките, които Мадлен приготвяла, и ги кръстили на нейно име.
Днес тези сладки се ядат в цяла Европа и хората обикновено ги хапват с чая.
Ето как да приготвите класически френски сладки Мадлен за следобедния чай:
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 ч. захар
- 2 с.л. ванилия
- щипка сол
- 2 чаши брашно
- 1¼ ч. масло
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса, за да загрява. Разбийте яйцата със захарта до получаване на гладка смес. Добавете ванилията и солта.
Постепенно добавете брашното и разбъркайте, докато съставките се комбинират добре.
Разтопете маслото и го добавете на малка струя, като разбърквате непрекъснато.
Разбъркайте добре и оформете сладките. Ако не разполагате с форма, за да се получат като мидички, можете да ги оформите като кръгчета, например.
Печете около 10-15 минути, до златисто. Оставете да се охладят за няколко минути и ги извадете от формата или тавата.
Когато изстинат напълно, поръсете с пудра захар.
-
Опитвали ли сте френски сладки Мадлен?
-
Да
-
Не
-