Пърженият сладолед е десерт, направен от топка сладолед, която е замразена и покрита с панировка, преди да бъде изпържена в сгорещено олио, за да стане хрупкава отвън, като в същото време сладоледът остава студен отвътре. Това е вкусна комбинация от кремообразно и хрупкаво.
Една от теориите е, че пърженият сладолед се появил за първи път на Световния панаир в Чикаго през 1893 г. Има и предположения, че компания във Филаделфия го е изобретила през 1894 г. Трета теория е, че пърженият сладолед всъщност се появява през 60-те години на миналия век, когато е изобретен като десерт в японски ресторант.
Тайната на приготвянето на пържен сладолед е създаването на плътно покритие около замразените сладоледени топки, така че външната част да може да се изпържи в горещото олио, докато сладоледът остане замръзнал вътре.
Ето как да приготвите вкусен пържен сладолед:
Необходими продукти:
- 1 литър ванилов сладолед
- 2 чаши натрошен корнфлейкс
- 1 чаша кокосови стърготини
- 4 ч.л. канела
- 3 белтъка
- 2 с.л. захар
- олио, за пържене
- шоколадов, карамелен сос или мед
Начин на приготвяне:
Оформете 6 средно големи топки от сладолед и ги наредете върху хартия за печене в тавичка или чиния.
Замразете за поне 2 часа във фризера.
В плитка купа комбинирайте корнфлейкса, кокосовите стърготини и канелата.
Оваляйте сладоледените топки в тази смес. Върнете ги върху хартията за печене и отново замразете за около 30-40 минути.
В друга купа разбийте белтъците със захарта.
Потопете топките в белтъците, след което отново ги оваляйте в корнфлейкса и отново замразете за около час.
Сложете олиото да загрява. Когато е готово за пържене, извадете една топка сладолед от фризера и я сложете в горещото олио за около 10 секунди.
Добре е да оставите останалите топки във фризера и да ги вадите една по една.
Поръсете готовите сладоледени топки с шоколадов или карамелен сос, а ако нямате, можете да ги поръсите и с мед.
-
Обичате ли пържен сладолед?
-
Да
-
Не
-